PREPORUKA SPORT

LAPORTA: Ostanak Mesija značio bi kraj za Barselonu

Foto: Reuters

Odlazak Lionela Mesija donio je ogromnu tugu Barseloni, ali to je bio jedini način da klub preživi, kaže predsjednik Đoan Laporta.

Igrač i klub postigli su dogovor, ali toliko je loša finansijska situacija, da klub ne može da registruje igrače.

– Prije nekoliko sati sam se čuo sa Mesijem i njegovim ocem. Nema nikakve šanse da se nešto promijeni. Tako je kako je. Počinje nova era – poručio je Laporta.

Objasnio je da La Liga ima pravilo četiri prema jedan.

– Dakle, da bi ste nekome dali platu od 25 miliona eura po sezoni, to morate opravdati zaradom od 100 miliona, a to je puno. Trebalo bi da prodamo mnogo igrača. Klub radi na tome da smanji budžet za plate, a s Leovim smanjenim ugovorom on bi iznosio 110 odsto dobiti kluba, što je neodrživo. Sve ovo je rezultat ogromnih ulaganja posljednjih godina – rekao je Laporta.

Laporta je pojasnio da će klub moći da registruje Aguera i Depaja koji stižu.

– Isključivi krivci za ovo su ljudi koji su prije nas vodili klub. Oni su donijeli kriminalne odluke. Trebalo nam je nekoliko mjeseci samo da shvatimo razmjere finansijske katastrofe i nju je nemoguće promijeniti u dva dana. Stalno nalazimo nove probleme u finansijskim izvještajima i nove rupe u budžetu. Neke odluke koje su oni donosili je teško uopšte shvatiti i ne želim da me se na bilo koji način s time povezuju – istakao je Laporta.

Laporta je otkrio da Mesi ima druge ponude, a da je bio pristao da prima mnogo manju platu u Barsi.

Ideja je bila da potpiše petogodišnji ugovor, ali do toga neće doći.

– Ne mogu vam sad reći koliko tačno, ali i bez Leovog ugovora u budžetu plata prelazimo limit koji je La Liga postavila. Potpuno je jasno da je vođstvo lige željelo da Mesi ostane ovdje, ali je i potpuno jasno da smo morali poštovati pravila. Postoje klubovi, i to je sasvim razumljivo, koji su insistirali na tome da za sve vrijede ista pravila i da nema ustupaka. To je vrlo jednostavno i vrlo bolno. Jedini način bio je da prepustimo dio TV prava ligi za sljedećih 50 godina, a to nijesam želio da prihvatim. To je moja odluka – jasan je bio Laporta.

Izvor: CdM