DRUŠTVO PREPORUKA

JOKSIMOVIĆ: Delta soj će vrlo brzo postati dominantan u Crnoj Gori

Foto: RTCG

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović kazao je da nema sumnje da će delta soj korona virusa vrlo brzo postati dominantan u Crnoj Gori, kao što je to slučaj sa svim zemljama u kojima je registrovan.

Kaže da još nemaju zvaničnu potvrdu da o njegovom prisustvu u našoj zemlji, iako nema sumnje da je virus već među nama.

On je u Jutarnjem programu TVCG pozvao na poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera, bez obzira da li je osoba potpuno vakcinisana.

Joksimović kaže da još nemaju potvrdu o prisustvu delta soja u Crnoj Gori, iako sa epidemiološkog aspekta nema dileme da je on prisutan u našoj zemlji.

– Bio je podatak prije sedam, osam dana da je u više od 60 odsto zemlje delta soj ne samo bio prisutan, nego da je bio i dominantan. Ja očekujem da i kod nas situacija bude takva. Dakle, ne samo da ga imamo, nego da će pratiti apsolutno obrazac ponašanja kao u svim zemljama, znači tamo gdje dođe, postane dominantan, jer se vrlo lako prenosi – istakao je Joksimović.

On je rekao i da je zadovoljan brojem vakcinisanih građana, iako bi brojke mogle biti više.

Joksimović kaže da nas čeka veliki posao, navodeći da bi svakog u Crnoj Gori trebalo da zabrine rast broja novozaraženih.

– Situacija nije nova i sa nečim ovakvim smo se već suočavali. Zabrinutost svakako postoji – rekao je Joksimović.

Napominje da, kad je riječ o broju vakcinisanih, nijesu bitni samo procenti, pojašnjavajući da je bolje da se priča o tome kakav je to odnos rizika, odnosno šansi da osoba koja je kompletno vakcinisana dobije tešku formu bolesti u odnosu na onu koja nije vakcinisana.

– Vakcina štiti od najtežih formi bolesti, ali i od smrtnog ishoda. Vakcine nas manje uspješno štite od zaražavanja. Osoba koja je vakcinisana može se zaraziti, čak i ako je prošao propisani period, ali i tada ona ima manje šanse da razvije teže forme bolesti – pojasnio je Joksimović.

Kaže da je teško predvidjeti kakav će biti tempo vakcinacije.

– Primijetili smo da posljednjih dana dolazi do porasta na dnevnom broju, pa je to hiljadu i po dvije – rekao j Joksimović.

Izvor: rtcg.me