DRUŠTVO PREPORUKA

STANKOVIĆ: Džonson i Džonson traži registraciju vakcine u Crnoj Gori

Foto: RTCG

Kompanija Džonson i Džonson koja proizvodi vakcinu, koju je odobrila Evropska agencija za ljekova (EMA), predala je prošle sedmice zahtjev za registraciju vakcine u Crnoj Gori, kazala je Maja Stanković iz Instituta za ljekova i medicinska sredstva (CInMED).

– Mi očekujemo da će taj proces registracije, jer je već registrovana u EU, ići ubrzanom dinamikom – navela je Stanković u Jutranjem programu TVCG.

Kompanija Moderna koja proizvodi vakcine protiv kovida koje su slične vakcini Fajzer, nije pokazala interesovanje da registruje svoju vakcinu na tržištu Crne Gore.

– Niti su podnijeli zahtjev, niti imamo najavu da će se to desiti – saopštila je Stanković.

Stanković je kazala da je masovna imunizacija u Crnoj Gori veliki izazov, kao i da je potvrđeno da su sve vakcine dobrog bezbjednog profila, što pokazuju istraživanja sprovedena u saradnji sa Institutom za javnog zdravlja.

– Do sada su prijavljene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida – kazala je Stanković.

Ona pojašnjava da se taj broj stavlja u kontekst ukupno datih doza. Zaključno sa jučerašnjim danom u Crnoj Gori dato je oko 335.000 doza.

– Dobijamo stastistiku da je na svakih 5000 primljenih doza, prijavljeno pet sumnji na neželjene reakcije – kazala je Stanković i dodala da vakcinu kao moćno sredstvo moramo da iskoristimo.

Ona je dodala da su najčešće neželjene reakcije bol na mjestu primjene, glavobolja, mučnina, bol u mišićima i zglobovima, te da se spontano povlače.

– Više od 90 odsto prijava neželjenih događaja, od 362, su oni oni neželjeni događaju koji nijesu ozbiljni – zaključila je Stanković.

Izvor: rtcg.me