DRUŠTVO PREPORUKA

BEGIĆ: Pripremiti se za novi talas koronavirusa

Crna Gora se mora pripremiti za novi talas koronavirusa, koji će vjerovatno uslijediti tokom avgusta i septembra, ocijenio je epidemiolog doktor Senad Begić u emisiji “Znam da znaš” Gradskog radija.

On je naglasio da niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko će još trajati borba sa koronavirusom.

Begić, ekspert predstavništva UNICEF-a, kaže da ta globalna organizacija prati situaciju i pokušava da definiše gdje može da pomogne Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa. Glavni izazov je da se što više mladih vakciniše.

-Mi kroz različite mehanizme pokušavamo da utvrdimo koji su to razlozi među mladima zbog kojih oni ne žele vakcinaciju. U ovom trenutku zaista ne znamo šta je to što mlade brine, radimo istraživanje i brzo ćemo ga objaviti – kaže Begić.

Kako upozorava, podaci IJZ-a pokazuju da u Crnoj Gori postoji uzlazni trend obolijevanja, te se stoga mora pripremiti teren da bi se spriječio rast broja zaraženih.

Glavna karakteristika Delta soja, podsjeća, je povećana zaraznost i lakše prenošenje. Mjere u suočavanju s tim virusom su, dodaje, poznate.

-Ne postoji nijedan delta soj koji može izbjeći distancu, higijenu ruku i korišćenje maski – ocijenio je Begić.

Vakcine su veoma učinkovite

Svaka vakcina koja je registrovana kod nas je dobra, posebno kad je riječ o sprečavanju najtežih oblika bolesti i nema potrebe da se bilo koja izdvaja, rekao je Begić za Gradski radio.

-Imamo dokaze da su vakcine koje se koriste u Crnoj Gori značajno učinkovite, kad je riječ o zaštiti od najtežih posljedica bolesti – istakao je.

 

Izvor: Gradski radio