MODA PREPORUKA

BEOGRAD: Preminula kreatorka Mirjana Marić

Printskrin: Youtube/RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal

Modna kreatorka Mirjana Marić preminula je danas u Beogradu u 84. godini, potvrđeno je Tanjugu iz kruga porodice.

Mirjana Marić uvela je visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima očarala svijet.

– Istorija mode i modnih kreatora Jugoslavije počela je potpisom Mirjane Marić, a njene kreacije su sa oduševljenjem nosile prva dama Jugoslavije Jovanka Broz, Gadafijeve amazonke, danska princeza, belgijske princeze, predstavnice diplomatskog kora, supruge mnogobrojnih državnika koje su sedamdesetih i osamdesetih dolazile u Beograd – podsjećaju prijatelji bliski porodici.

Rođena je 22. maja 1938. godine u Kravlju pored Niša, a od 1948. godine je sa porodicom živjela u Beogradu.

Diplomirala je 1960. godine na Akademiji za primenjenu umetnost, odsjek tekstila, a zatim je i magistrirala tekstil i savremeni kostim na Umjetničkoj školi u Mančesteru.

Godine 1968. dobila je status slobodnog umjetnika i zaposlila se u „Jugoeksportu“, ubijedivši rukovodstvo firme da mora da pokrene proizvodnju, a nekoliko godina kasnije počela je da radi u radionici za visoku modu.

Poslednjih 35 godina je živjela na relaciji Srbija–Amerika.

Bila je u braku sa dr Mihajlom Marićem, osnivačem Službe društvenog knjigovodstva bivše Jugoslavije (SDK), koji je preminuo 1992. godine.

Printskrin: Youtube/RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal

– Bila je i ostala sinonim za kvalitetnu modu u SFRJ, a dizajnerski komadi Mirjane Marić rađeni su u ograničenim serijama od 100 do 150 komada. Organizovala je više od sedamdeset modnih revija širom svijeta, dok su njen brend ‘Tri M’ i modeli od kože dobili brojna domaća i svetska priznanja. Posebno priznanje za kreatorski rad dobila je 1975. i 1976. godine kada ju je Pjer Karden pozvao u Francusku, organizujući modne revije sa njenim modelima – naveli su njeni prijatelji.

Izvor: Tanjug/RTS