PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Sedam namirnica koje prirodno snižavaju krvni pritisak

Sa problemima koji su povezani sa povišenim krvnim pritiskom suočavaju se mnogi, a svakodnevni unos određenih namirnica može doprinijeti u regulisanju ovog zdravstvenog problema.

Nutricionisti ukazuju da se protiv visokog pritiska treba boriti i uz pomoć tri moćna minerala, a to su kalcijum, magnezijum i kalijum.

U nastavku pročitajte koje sedam namirnica su bogate kalcijumom, magnezijumom i kalijumom, koji prirodno snižavaju visoki krvni pritisak, prenosi Punkufer.hr.

Bijeli pasulj

U pasulju se nalazi znatna količina kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koja blagonaklono djeluju na snižavanje krvnog pritiska. Pasulj možete jesti u obliku variva, od njega praviti supe, dodavati ga salatama ili pripremiti pire.

Jogurt

Ovaj mliječni proizvod odličan je izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno djeluju na zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih umaka za salatu i mesna jela.

Kivi

Osim što obiluje vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svježeg u voćnim salatama.

Breskve

Breskve sadrže mnoštvo hranjivih vitamina i minerala dobrih za zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete svježe ili od njih pripremite smuti.

Banane

S jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12 odsto dnevnih potreba za kalijumom, a osim toga, ovo voće je odličan saveznik u borbi protiv stresa.

Kelj

Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrijednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti kao salatu.

Brokula

Stotinu grama kuvane brokule na pari zadovoljiće šest odsto dnevnih potreba za kalcijumom, osam odsto za magnezijumom i 14 odsto za kalijumom. Obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrstiti u ishranu.

 

Izvor: Nezavisne novine