DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Studenti Građevinskog fakulteta ostvarili zapažene rezultate na regionalnom ALLPLAN takmičenju

Pobjednički K-Tim Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore postigao je zapažene rezultate na regionalnom takmičenju ALLPLAN Regional Hackathon 2021, održanom na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U timu, čija je mentorka prof. dr Biljana Šćepanović, bile su Katarina Jokić, Tijana Leković i Milica Smolović, koje je za ovo takmičenje plasirao rezultat na fakultetskom takmičenju ALLPLAN Student Competition 2021, prethodno organizovanom na Građevinskom fakultetu UCG.

Na regionalnom takmičenju u Beogradu je učestvovalo 14 tročlanih timova studenata sa građevinskih fakulteta iz pet država regiona.

Tim Građevinskog fakulteta pokazao je zavidno umijeće u primjeni BIM tehnologije, kao savremenog koncepta projektovanja i izrade projektne dokumentacije, kojim se postiže ne samo objedinjavanje različitih faza i segmenata dokumentacije, već i veoma praktična dinamička interakcija projektne dokumentacije sa izvođenjem, navodi se u saopštenju.

-Tokom prva dva dana takmičenja, studenti su intenzivno radili na modeliranju zadatog objekta u ALLPLAN softveru. Trećeg dana su u istom softveru pripremali tehničku dokumentaciju projekta, i uspostavljali vezu sa srodnim BIM aplikacijama, kao što je PlanRadar. U završnoj fazi takmičenja, studenti su prezentirali svoje radove pred međunarodnim žirijem, koji su činili predstavnici građevinskih fakulteta iz regiona, kao i predstavnici Baldini Studio International-a, ALLPLAN-a i PlanRadar-a – objasnila je mentorka tima, profesorica Šćepanović.

Organizator ovog takmičenja je Baldini Studio International, sa ciljem promocije digitalizacije građevinske industrije, BIM načina rada, kvalitetnog projektovanja i sticanja znanja kroz radne zadatke i timske projekte.