MAGAZIN PREPORUKA

ZVANIČNO: UNESCO uklonio Liverpul sa liste svjetske baštine

Liverpul (Foto: UNESCO)

Komitet za svjetsku baštinu, nakon 44. zasijedanja u Fudžou i putem interneta, odlučio je da ukloni Liverpul sa liste svjetske baštine, zbog nepovratnog gubitka atributa koji prenose izuzetnu univerzalnu vrijednost dobra, saopšteno je danas iz UNESCO.

– Liverpul – pomorski trgovački grad upisan je na listu svjetske baštine 2004. godine i na listu ugrožene svjetske baštine 2012. godine, zbog zabrinutosti uslijed predloženog razvoja Liverpul Votersa. Od tada se projekat odvija zajedno sa drugima kako na lokaciji, tako i u tampon zoni. Komitet smatra da su ove konstrukcije štetne za autentičnost i integritet lokacije. Istorijski centar Liverpula i pristaništa bili su upisani da svjedoče o razvoju jednog od glavnih svjetskih trgovačkih centara u 18. i 19. vijeku. Lokacija je, takođe, predstavljala pionirski razvoj moderne tehnologije pristaništa, transportnih sistema i upravljanja lukama. Svako brisanje sa liste svjetske baštine predstavlja gubitak za međunarodnu zajednicu i za međunarodno podijeljene vrijednosti i obaveze prema Konvenciji o svjetskoj baštini – ističu iz UNESCO.

Poslije doline Elbe u Drezdenu (Njemačka, 2009), nakon što je preko rijeke izgrađen moderan most sa četiri trake i staništa antilopa (Oman, 2007), zbog odluke vlasti da se na 90 odsto teritorije dozvoli istraživanje nafte, Liverpul je treće mjesto koje je izgubilo status svjetske baštine.
B.R.