MAGAZIN PREPORUKA

LISTA NAJSREĆNIJIH DRŽAVA SVIJETA: Crna Gora na 54. mjestu

Skandinavija je i dalje najsrećnije mjesto na svijetu jer, prema najnovijem Svjetskom izvještaju o sreći, tri skandinavske zemlje drže prva tri mjesta. Crna Gora se nalazi na 54. mjestu, sa ocjenom 5,72.

Uprkos pandemiji, rasprostranjenost sreće u prošloj godini nije se bitno promijenila u odnosu na prethodne. Prema rezultatima tradicionalne ankete agencije „Galup“, kombinovane sa pokazateljima razvoja, prva tri mjesta na listi najsrećnijih zemalja svijeta zauzimaju Finska, Island i Danska. Finska je dobila ocjenu 7,89 u rasponu od nula do deset, prenosi RTS.

Od zemalja regiona, najbolje stoji Hrvatska – na 23. mjestu, sa ocjenom 6,51 i Slovenija – na 26. sa 6,46, dok je iza njih Kosovo na 31. mjestu. Srbija na 42, Bosna i Hercegovina na 58, a Albanija na 63. poziciji.

Anketa je rađena u proljeće 2020, nakon što je svijet zahvatila epidemija koronavirusa.

Švajcarska je za dva mjesta popravila svoj rezultat u odnosu na 2019. godinu i izbila na četvrto mjesto. U prvih deset slijede: Holandija, Švedska, Njemačka, Norveška, Novi Zeland i Austrija.

Zanimljivo je da je Njemačka za deset mesta popravila svoju poziciju u odnosu na prethodni izvještaj, prenosi RTS.

Od zemalja van evropskog kontinenta samo se Novi Zeland našao među prvih 10, dok je Kanada spala na 15. poziciju. Sjedinjene Američke Države su sa 19. mjesta napredovale na 14.

U Aziji je najbolje kotiran Tajvan, na 19. mjestu, a u Africi Nigerija, na 59. mjestu.