COVID 19 DRUŠTVO PREPORUKA

BOROVINIĆ-BOJOVIĆ: U petak će biti saopštene nove mjere

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Savjet za borbu protiv koronavirusa donijeće nove epidemiološke mjere, najavila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić – Bojović.

Nove mjere u borbi protiv koronavirusa, kako je navela, biće saopštene u petak, na konferenciji za novinare.

-Kao što sam i najavila, u slučaju promjene epidemiološke slike u Crnoj Gori, mjere u borbi protiv koronavirusa biće korigovane – kazala je Borovinić – Bojović agenciji MINA.

Ona je navela da je, nakon što je zasijedala Komisija za borbu protiv koronavirusa, u utorak i danas održala sastanke sa čelnicima Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Kliničkog centra, sa kojima je usaglasila predlog predstojećih ograničenja.

-Odluku, kao što je javnosti poznato, donijeće Savjet Vlade Crne Gore. Naš sastanak biće održan sjutra, nakon čega će u petak biti sazvana konferencija za medije u IJZ – rekla je Borovinić – Bojović.

Ona je kazala da su brojke zaraženih za sada dobre, ali su granične, i napomenula da je Crna Gora sve vrijeme sprovodila i sprovodiće masovno testiranje.

-Danas je, od 1.694 testirana, 47 pozitivnih nalaza. Situacija poziva na oprez. Molim sve da se čuvaju. Što se više građana vakciniše, to će manje ograničenja biti – navela je Borovinić – Bojović.

Ona je najavila da će u Budvu biti poslate dodatne epidemiološke ekipe koje će sve vrijeme biti uvezane sa Upravom za inspekcijske poslove i Upravom policije.

-U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, IJZ će koristiti preporuke iz Popisa ključnih aktivnosti i nivoa pripremljenosti za kritične varijante SARS-CoV-2 i povećane transmisije u državama širom Evrope, dokument koji im je dostavljen od Svjetske zdravstvene organizacije – kazala je Borovinić – Bojović.

 

Izvor: Mina