PREPORUKA SPORT

TOKIO: Potvrđena korona u olimpijskom selu

Foto: EPA

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su danas da je u olimpijskom selu zabilježen slučaj zaraze koronavirusom.

– Postoji jedna osoba u Selu. To je prvi registrovani slučaj i otkriven je prilikom dolaska – rekao je portparol komiteta zaduženog za organizaciju Igara, ne precizirajući da li je riječ o sportisti ili članu stručnog štaba, kao ni iz koje zemlje zaražena osoba dolazi.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo bi da budu održane od 23. jula do 8. avgusta, jer su zbog pandemije pomjerene za godinu i u Japanu su uvedene stroge mjere da bi do njih moglo doći.

– Činimo sve što možemo da bismo spriječili širenje koronavirusa. Ako dođe do zaražavanja, imamo plan za odgovor – rekla je predsjednica organizacionog komiteta Seiko Hašimoto.

Manje od nedjelju do ceremonije otvaranja Igara, Tokio nije u slavljeničkom raspoloženju, jer broj zaraženih koronavirusom nastavlja da raste, a vanredna situacija je uvedena u ponedjeljak i trajaće do 22. avgusta.

Skoro sva olimpijska nadmetanja biće održana iza zatvorenih vrata, a desetine hiljada učesnika, od sportista i sudija do stranih novinara, podvrgnute su strogim ograničenjima.

Te mjere ne zadovoljavaju lokalno stanovništvo, budući da je u Tokiju prethodnih dana potvrđivano skoro 1.300 novih slučajeva korone dnevno.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah u četvrtak je izjavio da mjere daju rezultate i da svi timovi poštuju i podržavaju propise.

Izvor: beta.rs