PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Hrana bogata proteinima pomaže u mršavljenju

Proteinska hrana pomaže u izgradnji mišića i u gubitku kilograma i pospješuje osjećaj sitosti. Dakle, izbjegava se prejedanje, a time i dijeta bogata proteinima pomaže u gubitku kilograma.

Međutim, važno je napomenuti da iako proteinska hrana može imati višestruke zdravstvene benefite, uvijek je sigurno imati uravnoteženu prehranu koja uključuje puno vitamina i hranljivih sastojaka koji su neophodni za tijelo.

Ako se hranite proteinskim dijetama s vježbanjem, to vam može pomoći da postignete zategnuto tijelo dok sagorijevate kalorije i suvišnu masnoću.

Ovo je pet namirnica bogatih proteinima koje mogu pomoći u mršavljenju:

Jaja

Jaja su najefikasniji izvor proteina. Izvrsna su za mršavljenje, a takođe troše kalorije i pospješuju metabolizam.

Pasulj

Crni pasulj izuzetno je koristan izvor proteina. Može se kuvati na razne načine. Pasulj sadrži puno ugljenih hidrata i vlakana i odličan je izvor biljnih proteina.

Riba i morski plodovi

Pastrmka, tuna, losos, škampi i rakovi bogati su proteinima i kalijumom. Masna riba poput lososa pruža omega-3 masne kisjeline koje imaju mnoge zdravstvene prednosti i hranljive su materije.

Meso

Meso je izvrstan izvor proteina. Možete jesti meso poput govedine, piletine i ćuretine. Izvrsno je za izgradnju mišića, jačanje imuniteta i energije u vašem tijelu. Oni takođe pomažu u sagorijevanju kalorija i čine vas sitima.

Soja

Soja je još jedan protein na biljnoj bazi koji se može jesti u raznim oblicima. Savršena je za vegetarijance koji traže proteinsku hranu.