DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Prijemni ispit za Psihologiju osmog jula

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Prijemni ispit za upis na Studijski program za psihologiju održaće se 8. jula 2021. godine, sa početkom u 10 sati, na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u Nikšiću.

-Za polaganje, kandidati treba da ponesu sa sobom identifikacioni dokument (ličnu kartu), te da poštuju mjere (maska i distanca) – saopšteno je iz UCG.

U istom danu, kanddidati će polagati Test mentalnih sposobnosti, Test opšte informisanosti i Test znanja iz psihologije.

-Test mentalnih sposobnosti sadrži 30 problemskih situacija i rješava se za 30 minuta. To je test kognitivne brzine, koncentracije i pažnje, verbalne fluentnosti, aritmetičko-logičkog rezonovanja i snalaženja u prostoru. Ponuđeni su odgovori i bira se samo jedno rješenje koje je tačno. Riječ je o testu sposobnosti, pa za isti nije neophodna neka posebna priprema – navode iz UCG.

Da li su kandidati i kandidatkinje informisani o nekim pojmovima iz opšte kulture, a koji nisu nužno vezani za formalno obrazovanje, provjeriće se kroz Test opšte informisanosti, koji sadrži 30 zadataka i traje 45 minuta.

-Takođe su ponuđeni odgovori i bira se samo jedan tačan. Ni za ovaj test nije potrebna priprema, jer je odraz kumulacije znanja tokom dužeg vremenskog perioda školovanja –  ističu u UCG.

Za Test znanja iz psihologije može poslužiti bilo koji udžbenik iz oblasti opšte psihologije, a najčešće se koristi gimnazijski udžbenik psihologije čiji su autori Žarko Trebješanin i Zoran Lalović.

Na ovom testu su definisane tvrdnje i kandidat/tkinja zaokružuje da li su tačne ili netačne, ali se, pri tome, savjetuje, pažljivo čitanje.

Test se radi 60 minuta i sadrži 60 tvrdnji.