DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Na Fakultetu dramskih umjetnosti danas počeli prijemni ispiti

Prijemni ispiti na Fakultetu dramskih umejtnosti Univerziteta Crne Gore počeli su danas, a važan segment je, kako navodi prodekanka za nastavu Jovana Bojović, razgovor sa komisijom na sva tri studijska programa: Film i mediji, Gluma i Drama i pozorište.

Test opšte kulture (60 pitanja za 60 minuta), na programu Film i mediji i Drama i pozorište je elminatoran, a komisija, objašnjava Bojović, donosi odluku o tome koji će kandidati ući u uži krug.

-Na studijskom programu Film i mediji, sjutra, sedmog jula, nakon odgledane projekcije filma u trajanju od 90 minuta, radi se i pisana analiza, da bi narednog dana zadatak bio i pisanje filmske etide u sedam kadrova ili projektnog zadatka na zadatu temu, narednog dana – navela je Bojović.

Kada je riječ o programu Gluma, prema istaknutom rasporedu, prijemni ispit se polaže iz tri dijela, u širem krugu, a potom užem izboru kandidata.

Obavlja se provjera znanja i sposobnosti kandidata, izvođenje prethodno pripremljenog programa izvođenje dva monologa po sopstvenom izboru, pjesma/recitacija po sopstvenom izboru.

Takođe, drugog dana, u užem krugu, kandidati rade psiho test, pismeni zadatak, a provjeravaju se i njihove praktične i stručne sposobnosti iz predmeta Glas, Govor, Pokret i Ples, kao i Gluma, u završnici, po izboru kandidata i izboru komisije.

-Na studijskom programu Drama i pozorište, radi se takođe Test opšte kulture, koji obuhvata razna pitanja iz istorije umjetnosti, svjetske književnosti, dramske literature i opšte informisanosti, u trajanju od 45 minuta. Takođe se radi pisana kratka analiza nakon odgledane projekcije ekranizovanog pozorišnog djela. Završno, sa kandidat razgovara sa ispitnom komisijom, iz obavezne literature, na temu predatog rada – kazala je Bojović.

Informacija o rasporedu aktivnosti prijemnih ispita na FDU – Cetinje od šestog do osmog jula – Prvi upisni rok, dostupna je na linku: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1255/objava/119445-raspored-aktivnosti-prijemnih-ispita-na-fdu-cetinje-od-06-08-jula-prvi-upisni-rok