PREPORUKA ZDRAVLJE

HIDRATACIJA: Koliko vode treba piti tokom ljetnjih mjeseci?

Ilustracija

Hidratacija je važna za podizanje nivoa energije, poboljšavanje fizičkih mogućnosti i izbjegavanje glavobolje i drugih tegoba. Ljudi se tokom ljeta više znoje, a dehidratacija može dovesti do pada krvnog pritiska. Zbog toga je potrebno piti veću količinu vode.

Znakovi dehidracije podrazumijevaju glavobolju, suvoću usta i očiju, tvrdu stolicu i visoko koncentrisan urin. Nosite bocu vode u torbi i stavite je na radni sto kako biste imali vizuelni podsjetnik da je trebate piti tokom dana.

Koliko nam je vode potrebno?

Svaka osoba bi dnevno trebala piti osam čaša vode, što je otprilike dva litra. Tokom ljetnih mjeseci potrebno je piti približno dva i po litra.

Voda je vaš najbolji saveznik u procesu hidratacije, a naravno, uvijek možete dodati voće. Imajte na umu da šećer i kofein dehidriraju.

Ako tokom vježbanja neprestano posežete za vodom, to je znak da vaše tijelo nije dovoljno snažno da obavlja vježbe koje želite uraditi. Zbog toga je hidratacija prije treninga naročito važna i pomoći će vam da postignete bolje rezultate.

 

Izvor: klix.ba