DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Na Arhitektonskom fakultetu 50 mjesta za upis

Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore predložio je za upis u studijsku 2021/22. godinu 50 mjesta, imajući u vidu prostorne, kadrovske kapacitete i lokalne tržišne okolnosti, koje sugerišu da odstupanje od tog broja nije preporučljivo. To je kazala dekanka ovog fakulteta prof. dr Svetlana Perović koja je podsjetila da je u prošloj studijskoj godini, kada su popunjena sva mjesta za upis još u prvom upisnom roku, upisan značajno veći broj kandidata od uobičajenog.

Dva obavezujuća uslova za apliciranje za upis na Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore su prohodne srednje škole i prijemni (dopunski) ispit. Prohodne srednje škole su: gimnazija, licencirana srednja vjerska škola, građevinska, arhitektonska, geodetska, rudarska, geološko-rudarska, elektrotehnička, mašinska i saobraćajna.

Prijemni ispit uključuje dva dijela: Test provjere sposobnosti shvatanja oblika i prostora-matematička logika i Test provjere opštih znanja iz istorije arhitekture, umjetnosti i kulture. Ispitni segmenti sadrže po 10 pitanja odnosno zadataka, pri čemu je neophodno ostvariti 40 odsto tačnih odgovora za prolaz, na svakom od ispitnih testova.

-Preporučujem svim kandidatima da se prijave, bez obzira koju od prohodnih srednjih škola su završili, ukoliko im je Arhitektonski fakultet prioritetni izbor, ukoliko posjeduju sklonosti za razumijevanje prostornih oblika i prostorne logike, geometrije i stereometrije, te posjeduju osnovu iz istorije arhitekture i srodnih disciplina uključujući i opštu informisanost u pogledu opštih aktuelnih arhitektonskih dešavanja  – kazala je dekanka Perović.

U studijsku 2021/22. godinu, dodaje ona, kandidati se mogu upisati na Integrisani petogodišnji studijski program Arhitektura (Arhitektura 5+0) i steći diplomu Master arhitekture, sa osvojenih 300 ECTS kredita. Nakon završetka integrisanog programa kandidati mogu direktno upisati doktorske studije, te započeti profesionalnu praksu koja omogućava dobijanje licence odgovornog arhitekte.

Petogodišnji studijski program Arhitektura integriše istoriju, teoriju, kritiku arhitekture i urbanizma, te prostornu, humanističku, naučnu, umjetničku, tehnološku, estetsku, etičku, kulturnu dimenziju profesije.

-U tom pravcu, naročito je važno podsticati integrisano znanje, naglašavajući misaoni aspekt, kritičku interpretaciju, autentično iskustvo, eksperimentalni, kolektivni aktivizam, u proizvodnji znanja. Naravno, isticala sam i ranije da edukaciono oblikovanje arhitekte podazumijeva oblikovanje profesionalnog identiteta kroz spremnost pojedinca na “samo-transformaciju ličnosti” i stvaranje iskustva koje je otporno na individualni interes i nadilazi prepreke u dinamičnoj korelaciji između akademskog i profesionalnog – objasnila je dekanka Perović.

Ona poručuje da kandidati, sa završetkom studija na Arhitektonskom fakultetu UCG, stiču visok nivo profesionalnih kompetencija i spremnost za aktivno participiranje u procesu oblikovanja i unapređenja građenih sredina, kao i participiranje u brojnim djelatnostima iz domena dizajna i srodnih oblasti, koje doprinose ukupnom razvoju kulture i društva.