SLAJDER SPORT

MILIVOJ DUKIĆ U OGLEDALU: Imao sam djetinjstvo iz snova

Najuspješniji crnogorski jedriličar Milivoj Dukić današnji je gost MNE magazina u rubrici “U ogledalu”.

Milivoj je rođen u Herceg Novom, a kao što to nerijetko biva, njegov život obilježilo je upravo more, na čijim talasima gradi svoju karijeru. Od njegove prve Međunarodne regate na Hvaru 2003. godine, pa do danas, usavršio je upravljanje jedrlicom, koja ga i ove godine odvodi na Olimpijske igre. Pod crnogorskom zastavom već dva puta nastupao je najprestižnijem sportskom takmičenju, i to na Igrama u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016, a bilježio je i brojne uspjehe na drugim takmičenjima, te zaslužno primio brojna priznanja.

U razgovoru za MNE magazin, Dukić otkriva da u poslu uvijek insistira na disciplini i poštovanju. Prisjetio se prvog honorara, koji je podijelio sa majkom, kao i djetinjstva koje je odisalo radošću, a bilo je obilježeno jediličarstvom.

Zahvaljujući sportu kojim se bavi, često putuje, a svako putovanje je, kako kaže, priča za sebe i donosi nešto novo. Ipak, u nizu brojnih putovanja, posebno ističe jedno – odlazak u Australiju na kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre, kada je imao nepunih 19 godina.

Pjesma koja mu je posebno draga jeste balada Zdravka Čolića ” Tebe čuvam za kraj “, a Dukićeva formula za pravu ljubav je, čini se, jednostavna – potrebno je poštovanje i razumijevanje.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

-Osjećam veliku zahvalnost jer mogu reći da sam imao djetinjstvo iz snova. Razlog tome jesu odrastanje u jedriličarskom klubu Jugole Grakalić uz pratnju trenera Mirka Vučkovića. Bio nas je pozamašan broj, kroz igru smo učili mnoge stvari koje bi bilo nemoguće naučiti u normalnoj svakodnevici.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

-Ako se dobro sjećam, mislim da sam ga podijelio sa majkom.

Na čemu insistirate u poslu?

-Dvije ključne stvari za mene u poslu su disciplina i poštovanje.

Koju knjigu/film biste preporučili?

-Knjiga koja je na mene ostavila poseban utisak je ” Pisma prijatelju ” – Lucije Seneka, a kad je u pitanju film, to bio “Gladiator”.

Koje jelo najviše volite?

– Najviše volim dobar i sočan biftek.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

– U mom slučaju je to uzajamno poštovanje i razumijevanje.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

– Nemam odgovor na ovo pitanje.

Putovanje koje pamtite?

-Zaista imam privilegiju da, zahvaljujući sportu kojim se bavim, imam mogućnost da često putujem. To uvijek ne ide lako, ali svako putovanje je posebno za sebe i donosi nešto novo. Ono koje bih ja istakao kao najznačajnije jeste odlazak u Australiju na kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre dok sam imao nepunih 19 godina.

Pjesma Vašeg života je?

-Pjesma od Zdravka Čolića ” Tebe čuvam za kraj “. Ne bih baš bio toliko izričit  da je to pjesma mog života, ali ona za mene ima posebno značenje.

D.Markuš
Foto: Privatna arhiva