PREPORUKA ZDRAVLJE

SAVJET: Kako zaštititi bebu od vrućina

Ilustracija

Ljetnje vrućine pravi su izazov za bebe koje još ne mogu reći kada im je vruće, a njihovo tijelo ne može potpuno samostalno da reguliše temperaturu tijela. Upravo zbog toga, bebe zavise od vaše pomoći. Kako prepoznati da je vašem djetetu previše vruće i kako mu pomoći?

Nervoza, plačljivost, osip i znojenje najčešći su simptomi da je djetetu previše vruće. Crvenilo se najčešće pojavljuje na pregibima gdje se koža dodiruje, ali i na pelenskom području. Tokom vrućina poželjno je bebu što više držati bez pelene kako bi koža mogla da diše.

Ipak, osip se ne mora pojaviti na prekrivenim dijelovima tijela, već je čest i po licu. Osim znoja, lice je često u dodiru s bakterijama koje beba ručicama prenosi na lice, pa je poželjno nekoliko puta dnevno mokrom mekanom krpicom i toplom vodom prebrisati bebu kako biste izbjegli osip.

Bebina odjeća u ljetnim mjesecima treba biti isključivo od laganog pamuka. Uz redovno ,,suvo” kupanje krpicom i vodom, presvlačenje, skidanje bebe kada se znoji i što više vremena bez pelene osip se najčešće povlači već nakon dan-dva.
Ako se osip ne povuče nakon nekoliko dana, posjetite ljekara.

Bez obzira hladili prostoriju klima uređajem ili ventilatorom, važno je da temperatura u prostoriji bude ugodna za bebu, nikako ne ispod 25 stepeni, pogotovo ako sa bebom izlazite napolje. Tada je potrebno temperaturu djetetovog tijela postupno podići gašenjem klime kako bi šok bio što manji kada izađe na visoke temperature. Ventilator i klima nikako ne bi smjeli da duvaju direktno u bebu.

Za spavanje bebi će biti dovoljna pamučna majica i pelena, kao i preko dana tokom boravka u zatvorenom.
Bez obzira na vrućine, većina stručnjaka smatra kako isključivo dojenoj djeci nije potrebno davanje vode jer je majčino mlijeko zapravo 80 odsto sačinjeno od vode, zato se nemojte začuditi ako beba češće počne tražiti dojku tokom dana.

Izvor: Index mame