DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Najuspješniji maturanti upisuju Ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, koji je nedavno obilježio 61. godinu od osnivanja, i ove godine otvara svoja vrata najuspješnijim maturantima koji žele da steknu diplomu koja će im dati bolju početnu poziciju na karijernom putu, kazala je prodekanka za nastavu Ekonomskog fakulteta UCG prof. dr Zdenka Dragašević.

-Za ovaj fakultet vlada tradicionalno visoko interesovanje te je tako, tokom prošlogodišnjeg upisa, na 390 raspisanih mjesta na svim studijskim programima, pristiglo više od 500 prijava. Ništa manje interesovanje očekujemo i ove godine. Od ukupno 390 studenata koji su u prethodnoj studijskoj godini upisali Ekonomski fakultet, na Ekonomiji je upisano 240 studenata, na Menadžmentu, u Podgorici, 100 studenata, a u Bijelom Polju 50 studenata – kazala je prodekanka Dragašević.

Informacije o upisu na Ekonomski fakultet, dodaje ona, dostupne su na zvaničnoj internet stranici Fakulteta, u odjeljku U susret upisu nove generacije studenata Ekonomskog fakulteta, 2021/2022, kao i na profilima društvenih mreža Facebook i Instagram. Pored toga, zainteresovani maturanti uvijek mogu posjetiti Ekonomski fakultet i u razgovoru riješiti eventualne nedoumice u vezi sa izborom fakulteta i budućom profesijom.

-Prema važećem Pravilniku o bližim uslovima, kriterijumima i postupku upisa u prvu godinu osnovnih studija UCG odgovarajuće srednje škole za upis na osnovne (akademske i primijenjene) studije su: gimnazija, licencirana srednja vjerska škola i sve srednje stručne škole. Dakle, učenici svih srednjih škola u Crnoj Gori mogu konkurisati za upis na Ekonomski fakultet, bez polaganja prijemnog ispita. Praksa je pokazala da je većina studenata Ekonomskog fakulteta prethodno završila neku od gimnazija ili srednjih ekonomskih škola, međutim veliki je broj studenata koji dolaze i iz ostalih stručnih škola – kazala je prodekanka Dragašević.

Ona ističe da će znanja i vještine koje će steći tokom studiranja, budućim studentima omogućiti da postanu eksperti prepoznatljivi u svojoj struci.

-Zahvaljujući stručnom i posvećenom kolektivu profesora i saradnika Ekonomskog fakulteta, i uz dobru volju i želju studenata za znanjem, akademski rezultati neće izostati bez obzira na to koju su srednju školu prethodno završili – poručuje Dragašević.

Na Ekonomskom fakultetu UCG je za više od šest decenija rada i izuzetnih rezultata diplomu steklo 12 hiljada studenata. Uz činjenicu da svake godine vlada veliko interesovanje za upis, ovaj podatak najbolje ukazuje, smatra prodekanka Dragašević, da je fakultet zadržao prestižno mjesto u sistemu visokog obrazovanja i dao značajan doprinos u kreiranju ambijenta za razvoj privrede Crne Gore.

-Osim bogatog teorijskog znanja koje će im prenijeti više od 40 profesora i saradnika, zahvaljujući razvijenoj mreži partnera iz javnog i privatnog sektora, našim studentima omogućavamo da u okviru stručne prakse steknu brojne dodatne vještine i postanu konkurentni na tržištu rada. Sa tradicijom dužom od 60 godina, Ekonomski fakultet studentima omogućava sticanje znanja potrebnih ukoliko žele da postanu uspješni privrednici, državnici, menadžeri, biznismeni, brokeri, preduzetnici, specijalisti za bankarsko i berzansko poslovanje, eksperti za reviziju i računovodstvo – zaključuje Dragašević.