MAGAZIN PREPORUKA

PULICER: Specijalna nagrada tinejdžerki koja je snimila ubistvo Džordža Flojda

Afroamerikanka Darnela Frejžer snima ubistvo Džordža Flojda (foto: Screenshot)

Specijalna nagrada Pulicer dodijeljena je danas tinejdžerki čiji je video snimak smrti Afroamerikanca Džordža Flojda pod koljenom bijelog policajca pokrenuo globalni pokret protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Žiri za Pulicerove nagrade, najprestižnije američke novinarske nagrade, nagradio je 18-godišnju Darnelu Frejžer, zbog toga što je ,,hrabro snimila ubistvo Džordža Flojda, u videu koji je podstakao proteste protiv policijske brutalnosti širom svijeta ukazujući na presudnu ulogu građana u novinarskoj potrazi za istinom i pravdom”.

Frejžer je imala 17 godina kada je snimila Flojdovu smrtu u maju 2020. godine, kada ga je privela policija Mineapolisa.

Foto: AARON LAVINSKY, STAR TRIBUNE FILE

List ,,Star Tribune” iz Mineapolisa, dobio je Pulicerovu nagradu za udarne vijesti za pokrivanje ubistva Džordža Flojda 25. maja 2020. godine, i građanskih nemira koji su uslijedili u gradu.

Flojd, Afroamerikanac, umro je pošto ga je bijeli policajac Derek Šovin držao pritisnutog za vrat na zemlji devet minuta i 29 sekundi. Taj postupak je izazvao talas protesta prvo u Mineapolisu a zatim širom SAD.

Novinari ,,Star Tribunea” pokrivali su izlive bijesa u Mineapolisu gdje su demonstranti palili zgrade, uključujući policijsku stanicu. Odbor Pulicera nazvao je to izvještavanje ,,urgentnim, autoritativnim i nijansiranim”. Policajac Šovin kasnije je osuđen za ubistvo.

Foto: AP Photo/Julio Cortez

Agencija Associated press dobila je dvije Pulicerove nagrade za fotografiju za pokrivanje protesta o rasnoj nepravdi u SAD i posljedica pandemije koronavirusa na starije u Španiji.

Glavni fotograf agencije AP u Španiji Emilio Morenati dobio je nagradu za fotografiju za dokumentovanje uticaja kovida-19 na starije. Jedna od pobjedničkih slika prikazuje stariji par koji se grli i ljubi kroz plastiku.

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

Rad deset fotografa AP-a dobio je nagradu za udarne vijesti za izvještavanje sa protesta koji su zahvatili američke gradove poslije smrti Džordža Flojda u maju 2020. godine.

Foto: AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Fotografi su izbjegavali gumene metke i suzavac da uhvate snimke demonstranata sa pesnicama u vazduhu i ponekad nasilne sukobe sa policijom. Sa ovim osvojenim nagrdama AP je do sada osvojio 56 Pulicerovih nagrada, uključujući 34 za fotografiju.
Izvor: Beta

Leave a Reply