MAGAZIN SLAJDER

JELENA SIMIĆ U OGLEDALU: Oživjela bih Milenu Dravić, da se opet smijemo iza scene dok igramo Bokeški d mol

Foto: Duško Miljanić

Današnja gošća rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je glumica Jelena Simić.
Rođena je 1988. godine u Zadru. Djetinjstvo je, kaže, asocira na igranje fudbala, rukometa, klisa, žmurke, treninge gimnastike i tajne odlaske na Cijevnu i more vozom.
Završila je osnovne i specijalističke studije glume na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje, u klasi profesora Branimira Popovića, uvrštena je u bazu umjetnika Cirque du Soleila 2018. godine, članica je baletske trupe Ballo i stalna članica ansambla Gradskog pozorišta Podgorica od 2013.
Sarađuje sa priznatim rediteljima iz zemlje i inostranstva, ostvarujući uvijek zapažene i često nagrađivane uloge. Tako na festivalu ,,Mojkovačka filmska jesen” zavređuje nagradu za sporednu žensku ulogu u filmu ,,As pik”, na Filmskom festivalu u Leskovcu nagradu za najbolju žensku ulogu, na Bijenalu crnogorskog teatra priznanje za sporednu žensku ulogu u predstavi ,,Lukrecija iliti Ždero”, na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu specijalnu nagradu dječjeg žirija za uloge u pet predstava (Strašilo ,,Čarobnjak iz Oza”, dvorska luda Žak ,,Mačor u čizmama”, Emilija ,,Kinez”, klovn ,,Pazi, zebru gazi” i kao član tima za animaciju lutaka ,,Bajka o ribaru i ribici”), na Međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici osvaja nagradu za glumačku izvedbu za ulogu Julije, na festivalu ,,Bez prevoda” u Užicu nagradu Politike i ,,Ardalion” za mladu glumicu, a dobitnica je i Godišnje nagrade Gradskog pozorišta 2017. i 2019. godine.
U pozorištu sarađuje sa Snežanom Tršić u predstavi ,,Pinokio”, Bonjom Lungovim u ,,Oru iz bajke”  i ,,Mogliju”, sa Dijegom de Breom u ,,Gorskom vijencu” i ,,Letu iznad kukavičjeg gnijezda”, sa Eduardom Milerom u ,,Salomi”, sa Lidijom Dedović u ,,Antigoni”, sa Milanom Karadžićem u ,,Ulcinjskom gusaru”, ,,Bokeškom d molu” i ,,Betuli u malu valu”, sa Jagošem Markovićem u ,,Lukreciji iliti Ždero”, ,,Čarobnjaku iz Oza”, i ,,Snježnoj kraljici”, sa Erolom Kadićem u „Don Kihotu”,  sa Draganom Varagić u ,,Penelopijadi”, sa Željkom Sošićem u ,,Slijepi”, sa Anom Sušom u ,,Kinezu”, sa Gorčinom Stojanovićem u ,,Mačoru u čizmama”, sa Evgenijem Ibragimovim u ,,Bajka o ribaru i ribici”, sa Petrom Pejakovićem u ,,Da, da Šekspir” i ,,Pazi, zebru gazi”, sa Anom Vukotić u ,,Mi djeca sa stanice Zoo”, sa Pepom Gatelom u „Porodici sjećanja“, sa Arpadom Šilingom u ,,Dokle pogled seže”,  sa Stašom Koprivicom u ,,Modrom blagu”, sa Dorom Ruždjak u ,,Orkanskim visovima”, sa Emilijom Mrdaković u ,,Romeu i Julija”, sa Zoranom Rakočevićem u ,,Ivo Vizin – kapetan od snova”, sa Vidom Ognjenović u ,,Kozorcidu”, sa Veselkom Kunčevom u ,,Na ivici neba” i sa Markom Manojlovićem u komadu ,,Pukovnik ptica”.
Sa Tamarom Vujošević Mandić i Slavkom Nelević, u produkciji baletske trupe Ballo, radi komade ,,Čaura”, ,,Kad su žene imale krila”, ,,Give me your hand”, ,,Walking through” i ,,Krik”.
Od filmova, to su uloge u ,,As piku”, ,,Ljubav, ožiljci”, ,,Umiru krvi”, ,,Iskri” i ,,A Balkan Noiru”. 
Publika će večeras u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” imati priliku da je gleda u ulozi Trudnice u predstavi Kokana Mladenovića ,,Konji ubijaju, zar ne?”.
U poslu insistira na poštovanju i dobrim međuljudskim odnosima.
Oživjela bi, ističe između ostalih, Milenu Dravić, ,,da je zagrlim i da se opet smijemo iza scene dok igramo Bokeški d mol.”
Na šta Vas asocira djetinjstvo?

– Na igranje fudbala, rukometa, klisa, žmurke i planova sa društvom iz zgrade, na tajne odlaske na Cijevnu ili more vozom (bez karte),

treninge gimnastike, koji su mi uvijek trajali kraće nego što sam priželjkivala.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

– Da, Gradsko pozorište, predstava ,,Oro iz bajke”. Nemam pojma kako, ali sam sigurna da sam ga potrošila brzo 🙂

Foto: Duško Miljanić

Na čemu insistirate u poslu?

– Poštovanje i dobri međuljudski odnosi. Bez toga je ovaj posao teško podnošljiv. Ljudi su na sceni izloženi i osjetljivi, zato smatram da je najvažnije da čuvamo jedni druge. Onda je igra oslobađajuća i smislena.

Koju knjigu/film biste preporučili?

– ,,Pismo nerođenom djetetu” novinarke Orijane Falači. Brazilski film ,,Trash”.

Koje jelo najviše volite?

– Mamine pohovane tikvice.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

– Razumijevanje, sloboda, snaga.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

– Helen Makrori, jer je otišla prerano, voljela bih da sam mogla još dugo da učim gledajući njen rad. Robina Vilijamsa, jer je genije i takođe uzor u poslu. Čaplina, jer me interesuje šta bi i kako bi stvarao danas. Milenu Dravić, da je zagrlim i da se opet smijemo iza scene dok igramo Bokeški d mol.

Putovanje koje pamtite?

– Pariz, odlazak na kasting Cirque du Soleila. Brisel, dugo priželjkivano gledanje predstave u društvu najdraže osobe.

Pjesma Vašeg života je?

– Eta Džejms – At Last

Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva