ART PREPORUKA

MIGC: Otvaranje sjutra, učestvuje 56 takmičara iz 20 zemalja

Međunarodno takmičenje gitarista Tivat 2021 (Montenegro International Guitar Competition) biće otvoreno sjutra koncertom prošlogodišnjeg pobjednika Marcina Kuzniara iz Poljske. Koncert će, uz protokolarni dio programa, biti emitovan na fejsbuk stranici festivala od 20h. Tom prilikom, prošlogodišnja Eurostrings zvijezda izvešće djela Baha i meksičkog kompozitora Manuela Poncea, saopšteno je iz PR Službe MIGC-a.

Marcin Kuzniar

Na takmičenju, koje će trajati do 30. maja, ove godine učestvovaće 56 takmičara i to iz Bugarske, Španije, Italije, Slovenije, Portugala, Hrvatske, Poljske, Rumunije, Grčke, Brazila, Jermenije, Francuske, Srbije, Kosova, sa Tajlanda, iz Turske, Rusije, Bosne i Hercegovina, Njemačke i Crne Gore. U kategoriji mlađih gitarista nastupiće njih 47 podijeljenih u šest grupa, dok će se za nagrade u profesionalnog kategoriji nadmetati devet takmičara.
Video nastupi svih takmičara biće emitovani takođe na našoj fejsbuk stranici i to po sljedećoj agendi:
petak, 28. maj
16:00 I etapa PRO kategorije;
subota, 29. maj
10:00 I YOUTH kategorija
11:00 II YOUTH kategorija
12:30 III YOUTH kategorija
16:00 IV YOUTH kategorija
19:00 V YOUTH kategorija
nedjelja, 30. maj
10:00 VI YOUTH kategorija
20:00 PRO kategorija – veliko finale.

O najboljima će u svakoj kategoriji odlučivati višečlani internacionalni žiri. Fond glavnih nagrada, između ostalog, obuhvata gitaru graditelja Andreasa Marvija u vrijednosti od 8.000 eura i gitaru Slavka Mrdalja vrijednosti od 5.000 eura. Ove će se godine birati i pobjednik u kategoriji najbolji gitarista iz Crne Gore, kome će, pod pokroviteljstvom kompanije EURO-UNIT Montenegro d.o.o. takođe biti dodijeljena gitara.
Međunarodno takmičenje gitarista je dio platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, koju čini 17 evropskih gitarskih festivala i koja je finansirana iz budžeta EU programa Kreativna Evropa. Festival realizuje Anagastum Guitar Society uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Centra za kulturu Tivat i pokroviteljstvo Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative platforme.