DRUŠTVO SLAJDER

ORGANIZACIJA CRNOGORSKIH STUDENATA U INOSTRANSTVU: Izradili brošuru koja je podstakla neke građane da se vakcinišu

Foto: Getty images

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu izradila je digitalnu Brošuru o vakcinaciji i vakcinama protiv korona virusa. Da  je riječ o ozbiljnom sadržaju potvrđuje činjenica da je Ministarstvo zdravlja odlučilo da podrži njihov projekat u vidu štampe i distribucije kako bi došla do većeg broja građana.

– Vjerujemo da je ovo tek početak naše uspješne saradnje. Dobili smo pohvale prvenstveno od Ministarstva zdravlja, ali i od Instituta za javno zdravlje – rekla je za naš portal Anđela Kovačević, koja je jedna od autorki Brošure.

Osim Kovačević, autori su i Amira Idrizović, Katarina Elez, Katarina Gačević, Kristina Đenđinović, Filip Mičijević, Jovana Savić, Milena Stanković Brunner, te psihološkinja Mirjana Adžić.

Anđela Kovačević

Kako je koncipirana Brošura?

Brošura se sastoji od tri dijela: prvi dio se tiče opštih informacija o SARS-CoV-2 virusu, njegovoj građi i bolesti koju izaziva. Objašnjen je princip stvaranja imuniteta, kao i značaj imunizacije kroz istoriju. Pokušali su, kaže Kovačević, da pojasne i čitav proces razvoja vakcina, naročito to kako je moguće da ove vakcine imamo na tržištu za kratak period, obzirom na to da je upravo ovo razlog skepticizma kod mnogih građana. U drugom dijelu brošure detaljno su objašnjeni mehanizmi funkcionisanja različitih vakcina protiv SARS-CoV-2 koje su trenutno dostupne na tržištu. Na samom kraju, nalaze se odgovori na pitanja koja su ispitanici u njihovom istraživanju najčešće postavljali.

Kome je namijenjena?

-Naša ciljna grupa su prvenstveno građani koji nemaju neosnovane predrasude o vakcinama, već su, zaista, zbunjeni i u mnoštvu informacija koje im se plasiraju, nisu u stanju da razgraniče one prave od lažnih. Kao što smo rekli, ovo je volonterski rad i niko od nas nema želju da se bori s vjetrenjačama i razbija teorije zavjere, to je daleko od nauke – ističe ona.

Kristina Đenđinović

Po uzoru na naučne radove, na kraju brošure može se naći lista referenci, to jest izvora koje su koristili, a tu spadaju i zvanični tekstovi Evropske agencije za ljekove (EMA), koja sve vakcine i ljekove dostupne u Evropi prethodno kontroliše i odobrava. Takođe, koristili su i mnoge nezavisne naučne članke.

Ko su OCSI?

Kovačević podsjeća da je Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) nevladina organizacija koja okuplja mlade ljude koji studiraju na brojnim prestižnim univerzitetima širom svijeta, kao i mlade profesionalce koji su svoje studije završili u inostranstvu, a sada rade kako u Crnoj Gori, tako i van nje. OCSI omogućava mladima iz naše zemlje da se umreže, podijele informacije, a podstiče i profesionalnu, naučnu i druge oblike saradnje. 

Objašnjava da grupa OCSI prirodnih nauka broji dvadesetak članova koji studiraju ili se bave naukom u inostranstvu. U toj grupi su većinom biolozi, biotehnolozi, bioinformatičari, čija je međusobna komunikacija na zavidnom nivou.

Strah uzrokovan nedostatkom kvalitetnog materijala 

Ideja za ovaj projekat rodila se, prema riječima Kovačević, prirodno, zbog situacije u kojoj se svi trenutno nalazimo. Kada se prije nekoliko mjeseci počelo pričati o imunizaciji protiv SARS-CoV-2 u Crnoj Gori, članovi njihovog tima dobijali su mnogo pitanja od svojih bližnjih, prijatelja i poznanika. Kroz interne razgovore pričali su o tome koliko je važno edukovati ljude. 

-Strah od vakcinacije koji vlada u mnogome je uzrokovan nedostatkom kvalitetnog materijala na maternjem jeziku. Stoga se u grupi rodila želja da se to promijeni i da  svoje stečeno znanje podijelimo sa drugima – ističe ona.

Amira Idrizović

Radili više od dva mjeseca 

Rad na jednom ovakvom projektu iziskivao je, prema njenim riječima, mnogo planiranja, pisanja, revizije i korekture. Za izradu ove brošure, od momenta kada se prvi put javila ideja za nju pa sve do objave, trebalo im je nešto više od dva mjeseca. 

-Brošura je rađena striktno volonterski i naši članovi su uložili mnogo truda i svog slobodnog vremena kako bi ona mogla biti objavljena. Prije početka pisanja, sproveli smo anketu na društvenim mrežama kojom smo željeli da dobijemo uvid u to koliko su građani zaista informisani i koje su to ključne teme koje bi trebalo pokriti – navodi ona.

Čitaju i ponovo se vraćaju

Zadovoljni su dosadašnjim reakcijama na Brošuru.

-Javljaju nam se poznanici, ali i stranci, traže link za brošuru. Dobili smo brojne pohvale, kako od laika, tako i od mnogih ljekara, što nam je posebno drago. No, ono što nas trenutno zaista raduje, su poruke građana koji nam se javljaju da kažu da im je naša brošura pomogla da donesu odluku i da su mnogo toga naučili o vakcinama – ističe Kovačević.

Digitalnu verziju Brošure možete naći na sajtu www.omsa.me, gdje se direktno može čitati sa desktop i mobilnog uređaja, dok preuzimanje nije omogućeno. Za prvih nedjelju dana koliko je brošura dostupna, veoma su zadovoljni brojem posjeta na stranici, a i činjenicom da se posjetioci više puta vraćaju na stranicu.

-Što znači da im naš rad drži pažnju- zaključuje naša sagovornica.

 

N.Đ.