ART PREPORUKA

U 80. GODINI: Preminuo reditelj Božidar Bota Nikolić

Jedan od najpoznatijih domaćih direktora fotografije i reditelja Božidar Bota Nikolić preminuo je u 80. godini, javlja RTS.

Nikolić je rođen u Nikšiću. Najprije je radio kao kamerman na televiziji tokom ’60-ih godina, da bi krajem ’70-ih uplovio u filmske vode.

Sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića (Pad Italije), Vladimira Tadeja (Pakleni otok), Vatroslava Mimice (Posljednji podvig diverzanta Oblaka), Milivoja Miloševića (Drugarčine), Milana Jelića (Pazi šta radiš), Miše Radivojevića (Snovi, život, smrt Filipa Filipovića, Živjeti kao sav normalan svijet, Dečko koji obećava), Bore Draškovića (Život je lijep), Dragoslava Lazića (Sekula i njegove žene); poznat je i po snimateljskom radu na kultnim filmovima Slobodana Šijana (Ko to tamo pjeva, Maratonci trče počasni krug). Reditelj je naslova Balkanski špijun, Tamna strana Sunca, Tri karte za Holivud, U ime oca i sina, Balkanska braća.

Nikolić je bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bredu Pitu u filmu „Tamna strana Sunca”.

Za film Beštije je 1978. dobio na filmskom festivalu u Puli Zlatnu arenu za kameru i 1985. za film Život je lijep. Sa Dušanom Kovačevićem je podijelio Veliku Zlatnu arenu za režiju filma Balkanski špijun.

Godine 2015. u Bitolju na svjetskom festivalu direktora fotografije i kamermana dobio je nagradu za životno djelo ’Zlatna kamera 300’ za doprinos savremenoj svjetskoj filmskoj umjetnosti.

 

 

 

kud duga