PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Ove namirnice ubrzavaju metabolizam

Određene namirnice, uz pravilnu pripremu, mogu da ubrzaju metabolizam i potpomognu u sagorijevanju masti u organizmu. U nastavku pročitajte koje vrste namirnica su u pitanju, i na koji način ih treba uvrstiti u ishranu.

Cvekla

Pospješuje rad metabolizma i protok krvi, a to je veoma važno za sagorijevanje masti. Gvožđe i folna kisjelina, koji se nalaze u cvekli, snižavaju nivo masti u krvi, tako da se ne taloži na krvnim sudovima. Preporučuje se i da se sok od cvekle pomiješa sa sokom od pomorandže – vitamin C poboljšava dejstvo gvožđa.

Surutka

U njoj je izuzetno veliki sadržaj vode, a sadržaj kalorija i masti je mali. Pored vode, surutka sadrži veliku količinu kalijuma, kalcijuma, bjelančevina i vitamina B2, a sve to pospešuje razgradnju masti, a uz to jača i imunološki sistem. Surutku možete naći u svim bolje snabdjevenim prodavnicama zdrave hrane, a može se naći i surutka u prahu, koja se pomiješa s vodom.

Celer

Usljed visokog sadržaja eteričnih ulja, celer ima specifičan, jak ukus, te ubrzava varenje i razmjenu materija u organizmu. Pored toga, celer sadrži i kalijum, koji podstiče izlučivanje tečnosti. Korijen celera se često koristi za spremanje supa i sosova, a može da se jede i svjež – kao salata od celera.

Ananas

Ovo voće ima važno i korisno dejstvo na organizam. Sadrži bromelin, važan enzim koji podstiče razmjenu materija i razgradnju masti. Ananas podstiče i izlučivanje tečnosti iz organizma, čime se zatežu vezivna tkiva (zato je, između ostalog, odličan u borbi sa celulitom). Enzim bromelin je aktivan samo u svježem voću; komadići i kolutovi ananasa iz konzerve takođe sadrže veliku količinu vitamina i naročito su korisni ako se jedu sa jogurtom.

Đumbir

Pikantni korijen sadrži veliku količinu eteričnih ulja koja podstiču rad žuči, a samim tim i razgradnju masti i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Enzimi iz đumbira pospješuju varenje. Jedan od načina upotrebe đumbira jeste da isjeckate 10-20 grama đumbira, prelijete ih vrućom vodom ili surutkom i popijete.

Vitamin C

Najčuveniji kao “vitamin protiv prehlade”, takođe dosta potpomaže u sagorijevanju masti. On podstiče proizvodnju hormona koji utiče na to da se masnoća brže pretvara u energiju. Vitamin C se najviše može naći u kiviju, limunu, grejpfrutu, paprikama, brokoliju i šipku. Posebno dejstvo vitamin C imaće noću, i to u kombinaciji sa bjelančevinama. Zato pred spavanje možete da popijete čašu surutke ili mlijeka u koje ćete dodati nekoliko kapi soka od limuna.

Mahunarke i žitarice

Lješnici i žitarice u sebi sadrže veliku količinu magnezijuma, koji u tijelu izaziva razmjenu materija. Tako se povećava potrošnja energije, pa mast ne uspije da se zadrži u organizmu.

Kisjeli kupus

Pored velike količine vitamina C, čije smo dejstvo na sagorijevanje masti već opisali, kisjeli kupus je bogat i mliječnim kisjelinama, koje su važne za prirodnu floru u crvima. Zato kisjeli kupus pospješuje varenje i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Slično dejstvo ima i rasol, koji može da se pije i u kombinaciji sa voćnim sokovima.

Biber

Pomaže već samim tim što je ljut – pospješuje razmjenu materija i cirkulaciju. Sve to ubrzava razgradnju masti. Slično djestvo imaju i kari, čili i paprika –  svi ovi začini zdraviji su od soli koja, zbog natrijuma, zadržava vodu u organizmu.

Papaja

Egzotično voće bogato aktivnim sastojcima. Osim vitamina C, sadrži i enzim papain, koji podstiče varenje i razmjenu materija, što vaše tijelo oslobađa od štetnih sastojaka. Zrela papaja je žute boje; ne treba je držati na temperaturi nižoj od sedam stepeni. Siječe se po sredini i iz nje se vade koštice.

 

 

Izvor: Magzin Novosti