DRUŠTVO SLAJDER

NIKŠIĆ: Učenik Ilija Mićanović izradio sajt za školu, dvostruki dobitnik nagrade za talente  

Ime dječaka Ilije Mićanovića već je na neki način zapisano u istoriji – u arhivi nikšićke Osnovne škole ,,Olga Golović“. Ovaj talentovani đak je za tu ustanovu izradio prvi sajt, koji je i danas aktivan, a to je učinio kada je bio u osmom razredu.

Ilija je danas u prvom razredu Gimnazije ,,Stojan Cerović“. I nastavlja da niže uspjehe na koje reaguje i stručna javnost. Kada je upisao ovu srednju školu, na osnovu dotadašnjih brojnih aktivnosti i uspjeha, zauzeo je prvo mjesto na rang listi. Ispostavilo se da ima više bodova i od njegovih vršnjaka u Podgorici – koji su bili na prvim pozicijama, a pojedini nastavnici komentarišu da je moguće da je ostvario najbolje rezultate od svih đaka u školama u Crnoj Gori.

Od nagrade kupio profesionalni fotoaparat

Za odličan uspjeh uručena mu je diploma ,,Luča“, a dvostruki je dobitnik i nagrade iz Fonda za kvalitet i talente.

-Brojne aktivnosti su mi obezbijedile takav plasman…. Mnogo sam ponosan na sajt koji sam izradio za školu ,,Olga Golović“. To je jako lijepa uspomena i desila se slučajno. Bili su mi zanimljivi časovi profesora informatike Radoja Stanića i u jednom momentu me je pitao da li sam zainteresovan za takav projekat. Pristao sam bez razmišljanja. Izdvajao sam oko sat i po dnevno i završio sam ga za nekoliko dana.  Drugovi u školi su se iznanadili i čestitali su mi, a bila je oduševljena i direktorica Olja Vukotić. Nijesam imao iskustva, to mi je prvi sajt koji sam izradio i zato ga nikada neću zaboraviti. Vidjećemo da li će biti nekih sličnih projekata – kaže Ilija za portal MNE magazin.

Od novca koji je dobio iz Fonda za talente kupio je profesionalni fotoaparat. I tu se otkrivaju neki drugi, umjetnički talenti ovog dječaka. Uz strica Brana godinama je istraživao i učio sve o stvaranju fotografije, video – snimaka i danas ovaj gimnazijalac uživa u procesu njihove obrade i montiranju u Adobe Premieru.

– Najviše volim da pravim kadrove u prirodi, planinama. Taj mir, tišinu i radost koju čovjek osjeti dok boravi tamo nema cijenu. I na neki način pokušavam kroz fotografiju da sve to prenesem – kaže Ilija.

Generalni sekretarijat Vlade pokrenuo je nedavno nagradnu igru, odnosno konkurs za đake osnovnih i srednjih škola povodom obilježavanja Mjeseca Evrope, a koji traje do 20.aprila. U kratkoj video formi treba da pošalju poruku svojim vršnjacima iz Evropske unije i pokažu im da sa njima dijele iste vrijednosti, kao i da se već osjećaju dijelom Evrope. Kako Ilija redovno prati konkurse, ni ovaj mu nije promakao.

– Obilazio sam Krnovo i vetrenjače, Hidroelektranu Pivu gdje se prerađuje voda i snimio sam selo. Tu nema nigdje smeća, sve je očuvano i sve je savršeno. Želio sam da pošaljem poruku svima da je Crna Gora, ipak, ekološka država i da ukažem na te ljepote. To moramo da sačuvamo i da se bolje ophodimo prema prirodi – kaže on.

Nagrađeni filmovi

A stvarao je i kratkometražne filmove koji su bili nagrađeni u regionu u saradnji sa profesoricom Snježanom Bošković i učenikom Novakom Koprivicom. Jedan od tih filmova je ,,Ruke ljubavi“ koji je nagrađen u Skoplju. Posvećen je djeci sa posebnim potrebama.

-Želio sam da pokažem da smo svi jednaki, bez obzira na bilo što – ističe Ilija.

Sa filmom ,,Putujmo kroz vrijeme“ osvojio je prvo mjesto u Leskovcu. U filmu se govori o Nikšiću kroz istoriju na jedan neobičan i originalan način. Đaci su kroz replike dočarali prošlo vrijeme još iz rimskog doba, a ujedno su prikazali odnos savremenog čovjeka prema vrijednim istorijskim spomenicima.

Takve ili slične aktivnosti kojima bi Ilija mogao da se bavi u školi su stopirane zbog korona virusa. On kaže da, imajući u vidu da se nastava odvija onlajn, gotovo cijeli dan posvećuje učenju i malo ima vremena za nešto drugo.

– Jedva čekam da krenem u školu i da, možda, kroz neke projekte nastavim da kanališem svoje talente. Nije mi naporno sve to što radim. Umjesto igranja volim da istražim koji su sve konkursi aktivni, to mi je sve zanimljivo i onda selektujem one koji me najviše zanimaju – navodi on.

Zbog korona virusa je i odgođeno takmičenje iz hemije, te iščekuje i da se to ,,odmrzne“.

-Volim mnogo i matematiku, najviše algebarske izraze. To mi je omiljeni predmet. Osvajao sam prvo mjesto na školskim takmičenjima. Volim i biologiju. Sada istražujemo ćelijsko disanje, proučavamo kako se diše, kako se obavlja taj proces – objašnjava Ilija.

Kada je bio u četvrtom razredu osnovne škole, donio je odluku da će upisati medicinu. Za sada je nije promijenio.

-Pojava korona virusa je uticala na mene da tu odluku učvrstim. Sviđa mi se poziv da liječim ljude. Velika je čast biti dio toga i oduševljen sam angažovanjem doktora u toku epidemije korona virusa. Volio bih da budem dio tog sistema – zaključuje naš sagovornik.
N.Đ.

One Response to NIKŠIĆ: Učenik Ilija Mićanović izradio sajt za školu, dvostruki dobitnik nagrade za talente