MAGAZIN PREPORUKA

NTOCG: Uspješno učešće na virtuelnoj poslovnoj radionici ,,New Deal Europe”

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore predstavila je ponudu destinacije na jednodnevnoj virtuelnoj B2B poslovnoj radionici ,,New Deal Europe 2021” koja je održaa 12. aprila ove godine.
Riječ je o drugom po redu događaju, organizovanom u Londonu, kao jedini turistički događaj fokusiran na region Balkana i Jugoistočne Evrope, posvećen podsticanju turističkog biznisa putem povezivanja donosioca odluka iz turističkih kompanija iz cijelog svjeta sa turističkim organizacijama i kompanijama iz 12 balkanskih zemalja.

Ove godine virtuelna poslovna radionica okupila je više od 200 turoperatora i turističkih agenata iz 38 zemalja svijeta, sa fokusom na Veliku Britaniju, kao i 148 učesnika iz svih 12 balkanskih zemalja, koji su održali ukupno više od 3.000 sastanaka.

Predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, putem virtuelne platforme, predstavili su ponudu destinacije i održali su brojne sastanke sa turističkim agentima iz cijelog svijeta, uključujući i daleka tržišta poput SAD, Novog Zelanda i Indije, sa fokusom na tržištu Velike Britanije, koje je bilo najzastupljenije.

Tokom sastanka, turoperatori iz Velike Britanije koji već imaju u ponudi aranžmane za Crnu Goru iskazali su spremnost da nastave sa prodajom aranžmana kada situacija to dozvoli, dok su oni koji još nemaju u ponudi našu destinaciju, izrazili zainteresovanost da je uvrste u svoje kataloge u narednom periodu, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.
Posebno su se interesovali za procedure ulaska u Crnu Goru i sugerisali da bi shodno zahtjevima za negativnim testom na virus Covid 19, za povratak u matične zemlje, u cilju podsticanja prometa bilo poželjno omogućiti turistima testiranje u većim hotelima ili na aerodromima, po uzoru na većinu evropskih zemalja i povećati broj laboratorija u najposjećenijim turističkim gradovima.
Ponovnom pokretanju prometa sa ovog tržišta doprinosi najavljen nastavak letova na relaciji London- Podgorica-London od maja.

Tokom poslovne radionice New Deal Europe održane su i prezentacije istraživanja News UK i Oxford Economics, kao i diskusije o aktuelnim turističkim temama koje se tiču regiona, sa ključnim govornicima iz turističke industrije.

– Region Balkana je rastuća turistička destinacija koja postepeno postaje svjetski lider po ponudi održivog turizma i to je definitivno oblast na koju treba obratiti pažnju kada putovanja ponovo budu omogućena. Balkan nudi raznovrsna i autentična turistička iskustva, od zadivljujuće morske obale do jezera, rijeka i planina i sve to na samo par sati od glavnih evropskih tržišta. Čast nam je da budemo dio ponovnog pokretanja turizma u ovom regionu. Radujemo se da sledeće godine ovaj događaj organizujemo uživo u Londonu, ali za sada virtuelni način održavanja sajmova je pružio dobru priliku da predstavimo Balkan na svjetskoj sceni – izjavio je Tine Murn, jedan od organizatora događaja.

Dodao je da se čini da su vijesti o ponovnom pokretanju turizma i spremnosti mnogih destinacija da na vakcinaciju i testiranje gledaju kao na način da ih otvore za turiste ovog ljeta, podstakle porast potražnje.

Pored Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, u radionici su učestvovali predstavnici turističke privrede Crne Gore: Beppler & Jacobson Montenegro, Black Mountain Montenegro, Blue Kotor Montenegro, Comp Comerc, EastWest Voyage, Explorer DMC, Rams, Montenegro Adventures, Montenegro Travel Service, Montenegro Wonders Team, hoteli Princess i One&Only Portonovi.