MAGAZIN PREPORUKA

FRANCUSKA: Notr Dam dvije godine nakon požara još čeka obnovu

Francuska i svijet su sa bolom 15. aprila 2019. posmatrali kako požar guta katedralu Notr Dam u Parizu, strahujući da će je čovječanstvo zauvijek izgubiti.

Urušio se toranj i uništen je velik dio krova, ali su vatrogasci ipak uspjeli da sačuvaju grandiozno srednjovjekovno zdanje.

Put do obnove, međutim, dug je i težak i očekuje se da će joj stara slava biti vraćena tek u aprilu 2024. godine, pet godina nakon požara.

Uzrok požara još nije utvrđen, mada istražitelji odbacuju ideju da je izazvan namjerno. Mogući razlozi su kratki spoj ili odbačeni opušak.

U pripremi su barem dvije televizijske drame i jedan dugometražni film o 15. aprilu pa će ta kobna noć i trka da se spasi 850 godina stara zgrada biti čvrsto upisani u sjećanje javnosti.

Predsjednik Emanuel Makron odredio je odmah nakon požara obnovu katedrale za pet godina, što znači da bi mogla biti otvorena za posjete kad Pariz bude domaćin Olimpijskih igara u ljeto 2024.

-Vratićemo se u katedralu za bogosluženje 2024. Ali još ima puno posla – rekao je prošlog mjeseca Žan Luj Žorželin, general koji je zadužen za obnovu.

Radovi tek treba da počnu, do sada se radilo na osiguravanju zgrade.

 

Izvor: N1