ART PREPORUKA

SEVDAH UZ HARMONIKU: Muzičari iz Crne Gore i regiona snimili sevdalinke

Uprkos pandemiji, neizvjesnosti i sve većem distanciranju i otuđenosti, muzika i dalje ostaje nit koja nas povezuje, zbližava i oplemenjuje. Dokaz tome je novi muzički projekat “Zlaja Sjerić i prjatelji – Sevdah uz harmoniku”, koji je okupio 20 pjevača iz regiona, koji su snimili sevdalinke iz svojih krajeva.

Projekat je ideja kompozitora i instrumentaliste Zlatka Sjerića, i nekomercijalnog je karaktera. Nastao je iz želje da se predstave i sačuvaju od zaborava tradicionalne bosanske, podgoričke, sandžačke i druge sevdalinke kao i pjesme komponovane u tradicionalnom duhu sevdaha.

-Sevdah je pjesma uspomena, pjesma ljubavi, života i najljepših ljudskih osjećanja. Sevdah je institucija koja prevazilazi etničke, religiozne, kulturne, socijalne i vremenske razlike – kazao je za MNE magazin Zdravko Đuranović, učesnik ovog muzičkog projekta.

Kako je objasnio, danas se sevdalinka uzima kao bosanska pjesma, što ona nužno nije. Različiti tipovi pjesama sa istim korijenom nalaze se i u drugim balkanskim sredinama, kao što je Makedonija, južna Srbija, Kosovo ili Crna Gora, svuda gdje su uslovi života dozvolili njen razvoj.

U ovom projektu učestvuju brojni poznati muzičari iz regiona i Crne Gore, među kojima su: Branka Šćepanović, Zdravko Đuranović, Šukrija Žuti Serhatlić, Merima Njegomir, Beki Bekić, Esad Merulić, Ibro Selmanović, Hasiba Agić, Aleksandar Tirnanić, Arif Alajbegović, Danica Krstić, Naum Petreski, Pavao Anić, Mensura Bajraktarević, Refik Kolić, Josip Matić, Lidija Matić, Esma Kovač, Ramiz Brkić…

Kako  je otkrio Zdravko Đuranović, izdaće se i digitalni CD kao prezentacija ovog projekta, a izdavač je Produkcija BMC ETNO iz Sarajeva.

-U osnovi, antropološki smisao sevdalinke je čežnja za drugim, i to samo sa jednom jedinom svrhom: da bismo i sami bili bolji nego što jesmo. Sevdalinka je vječni plamen ljubavi koji grije dušu i koji nikakve sile, oluje i nevolje neće ugasiti – kazao je Đuranović.

Pjesme koje se izvode u okviru projekta su: Malenim sokakom ne prolazim više, Mujo Đogu po mejdanu voda, Je li kome kano srcu mome, Da mi je znati Bože moj, Sitna knjiga na žalosti, Kad sam mlada da sam voda hladna, Tebi majko misli lete, Stade se cvijećem rosom kititi,  Iz kamena voda tekla, Pokraj Save bagrem drvo raste, Pjevaj Bosno pa me razveseli, Oj đevojko, stambolijo, Kada moja mladost prođe, i druge…

-Biti izvođač sevdalinke je umjetnost, kao što je umjetnost i znati slušati sevdalinku – zaključila je Hasiba Agić, učesnica ovog projekta.

 

Mn.M.