ART PREPORUKA

MEDIJI: Na tržištu je novi broj časopisa „Ženski glas“

Na tržištu je novi broj časopisa „Ženski glas“  koji se može naći na svim Tabacco s press trafikama širom Crne Gore.

Na naslovnici se našla prva mis Crne Gore bez lente – Petruša Ušćumlić iz Gornjeg Unča iz Pive. Daleke 1907. godine knjaz Nikola je nju i Mašana Ćupića, poslao u London na reviju ljepote. To je bila i prilika da se Crna Gora predstavi Evropi, navode da je crnogorska kulturu koja je predstavljena u Londonu dobila najveći aplauz. Priča se da je kralj želio prvo da pošalje jednu od svojih kćeri, ali kada je vidio Petriju, kako su iz milošte zvali Petrušu, shvatio je da ljepše od nje nema. Tri godine nakon povratka iz Londona, udala se i godinu kasnije rodila kćerku Nataliju. Ljepota prvoj crnogorskoj misici bez lente nije donijela sreću. Umrla je mlada, u 27. godini, od španske groznice. Vrlo brzo nakon toga umro je i njen suprug. Više o tome u časopisu.

U časopisu možete pročitati interesantne tekstove eminentnih žena Crne Gore: Snežane Burzan; Sare Lakićević; Milene Đergović; Jelene Bujisić Bošković; Alise Osmanagić; Radmile Stupar Đurišić; Nine petković; sjajnu kolumnu ,,Gostinska soba”, kao i tekst o ,,Ženi i knjigi”.

,,Ženski glas” asopis govori o našim ženama i njihovom doprinosu crnogorskoj istoriji. Vrijeme neminovno hrli naprijed, ali je naša dužnost da se povremeno osvrnemo ka prošlom i izgovorimo ili napišemo imena koja su to zavrijedila. Njihovo pominjane je naša čast, njihova baština je naša slava. Ovaj časopis je prilika da se sa uvažavanjem sjetimo žena koje su se kroz prethodne vjekove borile za ostvarivanje svojih prava, za svoje mjesto u društvu i istoriji Crne Gore, ali i prilika da se čuje ženski glas”.

Mn.M.

kud duga