PREPORUKA SPORT

FRANCUSKA: Više stotina sportskih radnika optuženo za seksualno zlostavljanje

Foto: voici.fr

Jednogodišnji napor Francuske u borbi protiv nasilja u sportu rezultirao je time da je identifikovano više od 400 trenera, nastavnika i ostalih osumnjičenih za zlostavljanje ili prikrivanje.

Prema podacima koje u petak objavilo Ministarstvo sporta, većina žrtava bila je mlađa od 15 godina. Navodno zlostavljanje uključivalo je seksualno zlostavljanje, uznemiravanje ili drugo nasilje.

Šestdeset ljudi suočilo se sa krivičnim postupcima, više od 100 ih je privremeno ili trajno uklonjeno sa svojih radnih mjesta, a u toku su i lokalne istrage o drugim slučajevima, saopštilo je Ministarstvo.

Od optuženih, 96 odsto su muškarci. Od žrtava, 83 odsto su bile žene, od kojih 63 odsto mlađe od 15 godina, navelo je ministarstvo.

Francuska je ovu akciju pokrenula u februaru 2020. godine nakon što je desetostruka šampionka zemlje u klizanju Sara Abitol u svojoj knjizi navela da ju je silovao trener trener Žil Bejer od 1990. do 1992. godine kada je bila tinejdžerka.

Ministarstvo sporta je svjedočenje Abitol nazvalo ,,istorijskim trenutkom za francuski sport” koji je podigao svijest i podstakao vlasti da uvedu mjere protiv zlostavljanja. Novi zakon koji predviđa pooštrenu kontrolu sportskih pedagoga, uključujući i trenere volontere, stupio je na snagu u petak, a francuska vlada i sportske federacije obavezale su se da će brže i efikasnije reagovati na prijave zlostavljanja.

Izvor: Beta