DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Profesoru Spaleviću međunarodno priznanje za razvoj visokog obrazovanja

Komisija za ocjenu kvaliteta obrazovno-vaspitnih ustanova na 16. Međunarodnom sajmu obrazovanja ,,Putokazi”, održanom u Novom Sadu, nagradila je profesora Velibora Spalevića diplomom sa posebnim priznanjem za razvoj visokog obrazovanja, saopšteno je sa Univerziteta Crne Gore.

Na ovom međunarodnom sajmu svake godine se predstavlja oko 500 obrazovnih institucija iz zemlje i inostranstva, a namijenjen je svim studentima i srednjoškolcima koji traže „putokaze“ za istinski profesionalan put.

Na osnovu pregledanih i ocijenjenih kandidata 60 obrazovno-vaspitnih ustanova, a na osnovu ukupnih rezultata ocjenjivanja kvaliteta i Pravilnika o ocjenjivanju kvaliteta obrazovno vaspitnih ustanova, Komisija je nagradila prof. dr. Velibora Spalevića, vanrednog profesora na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu; doc. dr sa Studijskog programa za geografiju Univerziteta Crne Gore, diplomom sa posebnim priznanjem za razvoj visokog obrazovanja.

Centralna Komisija zasijedala je 23. marta 2021. godine, u sljedećem sastavu: prof. dr Radovan Pejanović, predsjednik Komisije, predsjedavajući Fonda za nauku Republike Srbije; prof. dr Marijana Dukić Mijatović, član, državni sekretar Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja; akademik prof. dr Volfgang Rorbah, član, Evropska akademija nauka i umjetnosti, Beč, Austrija; prof. dr Dragan Janjušić, Visoka poslovna tehnička škola, Doboj, Republika Srpska, BiH; prof. dr Branko Markoski, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin”, Zrenjanin; prof. dr Drago Cvijanović, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Bijeljini, dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji; doc. dr Zoran Čepić, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad; prof. dr Slavko Ivković, Univerzitet Union – Nikola Tesla, Beograd; mr Ivan Brkljač, UNDP, UN.

Profesor Velibor Spalević je u prethodnih nekoliko godina bio organizator i predsjedavajući nekoliko međunarodnih naučnih konferencija održanih u regionu i inostranstvu sa učešćem naučnika sa svih kontinenata; u uredničkom timu je nekoliko međunarodnih časopisa. Visoko citirani je istraživač koji je publikovao samostalno ili sa svojim naučnim timom iz Brazila, Italije, Japana, Marokoa, Irana, Holandije, Srbije i Slovačke veliki broj radova u međunarodnim časopisima (2019: 14 naučnih radova; 2020: 17 naučnih radova; a do sada u 2021. godini, 11 naučnih radova).

Svečanost uručivanja Velikog šampionskog pehara Univerzitetu Privredna akademija, Novi Sad; pehara i povelja Novosadskog sajma, te diplome sa posebnim priznanjem pojedincu planirna je za april 2021. godine u Novom Sadu, kada se steknu uslovi za organizovanje svečanosti, a vezano za poštovanje mjera suzbijanja od pandemije COVID-19, navodi se u saopštenju Univerziteta Crne Gore.