MAGAZIN SLAJDER

PODGORIČANKA KSENIJA POPOVIĆ U BARSELONI: Digitalni nomad i građanka svijeta

Ksenija Popović rođena je u Podogorici, sa 14 godina pošla je u Njemačku i završila IB internacionalnu školu u Bonu, a sa 18 se preselila u Španiju i upisala fakultet u Barseloni. Voli Crnu Goru i jako je vezana za svoju porodicu, ali sebe vidi, bar na neko vrijeme, kao digitalnog nomada i građanku svijeta.

Od kada je bila dijete, zanimala je strana muzika, filmovi, umjetnost, odnosno bogatstvo raznolikog i kreativnog izražavanja u savremenoj kulturi.  Nikada se nije osjećala kao da jedan grad, odnosno jedna država i kultura mogu da zadovolje njenu beskrajnu znatiželju. Prva prilika da ode iz Crne Gore joj se ukazala i ranije nego što je očekivala, sve zahvaljujući profesionalnom zalaganju njene majke, kao samohranog roditelja, koja je dobila priliku da radi u jednoj velikoj internacionalnoj kompaniji u Njemačkoj.

– Trenutno sam treća godina fakulteta za 3D animaciju i vizuelne efekte na univerzitetu La Salle u Barseloni – priča ona za MNE magazin.

Uticaj video igrica i filmova

Objašnjavajući kako se zainteresovala za ovu profesiju, kaže da je sve počelo sa video igricama i filmovima, u zapažanju njihovog vizuelnog dizajna, detaljno razrađenih priča i izazova, specijalnih efekata. Taj nepregledni svijet ideja, mašte, fikcije i fantazija doživio je, navodi Ksenija, pravu komercijalnu, ali i umjetničku ekspanziju upravo posredstvom digitalnih programa, modela i efekata. Iako je veliki ljubitelj tradicionalne umjetnosti, smatra da je ovo perspektivna i dinamična industrija sa rastućom tražnjom za kvalitetnim i kreativnim animiranim sadržajima.

Na fakultetu trenutno razvijaju sposobnosti od ideje, storyboard, karakterizacije likova preko modelovanja i čitave 3D produkcije do postprodukcije i finalnog editovanja.

– Volim da radim na svim poljima industrije, ali najviše na onom što doprinosi praktičnom usavršavanju mojih umjetničkih i digitalnih sposobnosti – priča ona za MNE magazin.

Cijena godine na tamošnjem fakultetu je standardna, kao i za većinu evropskih fakulteta i u zavisnosti od akademskog uspjeha možete ostvariti stipendije i do 50% iznosa školarine, što je njen slučaj. Ksenija ističe da poseban dio njenog smjera čini timski rad, koji funkcioniše prema standardima industrije. Objašnjava da su predavači međunarodnih referenci, čije radno iskustvo obuhvata čak i Avatara, te njene studije čini mnogo kvalitetnijim i ispunjenijim.

Semestar pratila iz Podgorice

La Salle podržava kombinovano online i fizičko prisustvo nastavi, kako bi se omogućilo komplementarno edukativno i socijalno iskustvo studiranja. Svi vode računa o odgovornom korištenju računarske i laboratorijske opreme i uredno dezinfekuju radni prostor za sobom, imajući u vidu sljedeću smjenu/ studente. Učenici koji imaju simptome ili sumnjaju na pogoršano zdravstveno stanje, uz obrazloženje prate nastavu online, koja je jako dobro integrisana u studijski program, jer je, podsjeća Ksenija, prvi semestar prošle godine pratila iz Podgorice.

Život za nijansu skuplji nego u Crnoj Gori

Što se tiče tamošnje svakodnevice, život je, prema riječima naše sagovornice, za nijansu skuplji u poređenju sa Crnom Gorom, pogotovo zato što je u pitanju atraktivna turistička destinacija, kao što je Barselona.

– Ali isto tako, zahvaljujući bogatoj i raznovrsnoj ponudi uvijek možete da nađete i ekonomičnije varijante, u skladu sa vašim budžetom. Ja živim u moderno opremljenom studentskom domu u okviru kampusa mog Univerziteta, smještaj i ishrana podrazumIjevaju mjesečne troškove i do 1000 eura, a izlasci i druženja su svakako svedeni na minimum u vrijeme korone – priča ona.

Barselona je, kaže, prelijep grad sa opuštenom atmosferom, naročito kada nakon prvih kulturno-istorijskih utisaka i glavnih turističkih atrakcija, upoznate i manje popularne ulice, skrivene četvrti, prekrasne parkove, tradicionalne restorane i simpatične kafiće. Barselonu upoznajete kroz opuštanje na Barseloneti, gužvu na La Rambli, bogatstvo ukusa i mirisa Bukerije, kroz kolorit i dinamiku Gaudijevog arhitektonskog nasljeđa, magiju Monžuika i veličanstveni pogled sa Tibidaba.

– Ja sam smještena u blizini Tibidaba tako da svakodnevno imam priliku da uživam u pogledu na more i cijelu Barselonu – ističe ona.

Nakon što je ukazala na pojedine segmente tamošnjeg načina života koji mogu biti od koristi studentima koji planiraju da upišu studije na nekoj visokoobrazovnoj ustanovi u Barseloni, Ksenija je nagovijestila i kakve planove je sačinila za naredni period.

Priželjkuje filmski projekat

Trenutno se fokusira na upoznavanje sa svim opcijama, koje zahtjeva i pruža njena industrija, naravno, u cilju daljeg usavršavanja sposobnosti i vještina u domenu digitalnih i umjetničkih tehnika, odnosno kvalitetne pripreme portfolija. Radovala se, kaže ona, i odlasku u Singapur posredstvom Erasmus programa sljedeće godine, ali, nažalost, ta opcija je zbog epidemiloških uslova otkazana, tako da će iduću školsku godinu dočekati na nekoj drugoj evropskoj destinaciji.

– Što se tiče željenog posla, lijepo bi bilo raditi na nekom interesantnom filmskom projektu, gdje bih se bavila karakterizacijom likova i imaginarnom scenografijom. Planiram, naravno u skladu sa mogućnostima, da što više putujem, prepoznam svoje profesionalne prioritete i proširim kulturološke vidike, jer to je za mene u suštini najveća vrijednost u životu – zaključuje naša sagovornica.
N.Đ.