DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Učenici će polagati eksterne ispite u predviđenom roku

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta danas je saopštilo da će se eksterna provjera znanja učenika na kraju trećeg ciklusa osnovne škole i eksterni ispiti za učenike srednjih škola obaviti u skladu sa Školskim kalendarom za školsku 2020/2021. godinu, uz poštovanje mjera koje se odnose na prevenciju i sprečavanje epidemije.

-Eksterni testovi na kraju školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola, utvrđeni su zakonima. Članom 56. Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, propisano je da se na kraju trećeg ciklusa vrši eksterna provjera znanja učenika. Zakonom o gimnaziji i Zakonom o stručnom obrazovanju propisano je da učenici gimnazije odnosno stručne škole polažu maturski odnosno stručni ispit – ističu u resoru Vesne Bratić.

Kako bi se učenicima olakšalo praćenje nastave u cjelini kao i priprema za eksterne ispite, Zavod za školstvo je za nastavne predmete u osnovnoj školi, gimnaziji, kao i za opšteobrazovne predmete u stručnim školama dostavio plan realizacije nastave u kojima je izvršena redukcija gradiva, pri čemu je akcenat stavljen na ključna znanja neophodna za nastavak obrazovanja u narednim razredima.

-Pri sastavljanju testova se vodilo računa o sljedećem: Nastavni sadržaji koji se obrađuju u završnom razredu su zastupljeni na osnovnom nivou; Nastavni sadržaji koji se izučavaju u četvrtom klasifikacionom periodu osmog razreda osnovne škole, to jeste u trećem razredu srednje škole (znači prethodna školska godina), neće biti provjeravani testom ili će biti minimalno zastupljeni na osnovnom nivou; Zahtjevniji zadaci u testu su iz gradiva koje je obrađivano prije izbijanja epidemije; Takođe, broj pitanja na ispitnim listićima za stručno-teorijske predmete na stručnom ispitu je smanjen za oko 30 odsto; I kod ispita iz stručno-teorijskih predmeta akcenat je na baznim znanjima iz određene stručne oblasti – navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Napominju da je sa dnevnim novinama DAN dogovoreno da se štampaju zbirke testova obaveznih predmeta koji se polažu na eksternoj provjeri znanja, na kraju trećeg ciklusa osnovne škole, maturskom i stručnom ispitu od prethodne školske godine, i tako učine dostupnijim učenicima.

Naglašavaju da Ministarstvo prati epidemiološku situaciju i u stalnoj je koordinaciji sa Institutom za javno zdravlje i Ministarstvom zdravlja.

 

One Response to MINISTARSTVO PROSVJETE: Učenici će polagati eksterne ispite u predviđenom roku