DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Milena Đukanović dobitnica nagrade BigSEE Fashion Design Award Winner 2021.

Doc. dr Milena Đukanović, sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, dobitnica je nagrade BigSEE Fashion Design Award Winner 2021, iz oblasti nosive umjetnosti (Wearable Art), koju dodjeljuje slovenačko udruženje Zavod Big – Centar za kreativnu ekonomiju u Jugoistočnoj Evropi.

Nagrada je došla kao rezultat rada na inovativnom projektu “Dizajn 3D štampanog nakita“, kojim je doc. dr Đukanović rukovodila u prethodnoj godini, uz finansijsku podršku projekta obezbijeđenu od Ministarstva nauke.

Riječ je o kolekciji nakita „Pop and Op Art“ koji je inspirisan pop art bojama u trodimenzionalnom radu čuvenog umjetnika Viktor Vazarelija.

Ova kolekcija 3D štampanog nakita je prikazana i na nedavno održanoj nedjelji nakita u Minhenu, Njemačka – Munich Jewellery Week, među 200 prihvaćenih radova moderne umjetnosti koji dolaze iz cijelog svijeta.

Doc. dr Đukanović će nagradu BigSEE Fashion Design Award Winner 2021. svečano dobiti na festivalu arhitekture Big Architecture Festival, koji bi trebalo da se održi od 20. do 21. maja 2021. godine, ukoliko bude dozvoljavala epidemiološka situacija, ili alternativno, 14 – 15. oktobra ove godine.

Big SEE nagrađeni projekti pokazuju ne samo kreativna postignuća učesnika, već i doprinos gradu, državi i čitavoj Jugoistočnoj Evropi u cjelini, čime se ujedno i podiže rejting kreativne djelatnosti u Crnoj Gori.

Pored ove kolekcije, doc. dr Đukanović je rukovodila realizacijom kolekcije MiAn 3D štampanih mašnica, koja je, 2020. godine, podržana od strane Creative Montenegro projekta i Ministarstva kulture Crne Gore.