ART SLAJDER

EMILIJA MINIĆ U OGLEDALU: Za ljubav je potreban rad na sebi da je privučete, i poštovanje – da traje zauvijek

Foto: Nina Miljus

Umjetnica koja raskošnim glasom i izuzetnom muzikalnošću oduševaljava ljubitelje opere, Emilija Minić / sopran, današnja je sagovornica Montenegro magazina u rubrici “U ogledalu”.

Emilija Minić rođena je u Budvi. Kako ističe za MNE magazin, kao zaljubljenica u muziku i umjetnost, trudi se da što više ulaže u svoje znanje i školovanje. Poslije Srednje muzičke škole u Kotoru u klasi prof. Mirele Šćasni i osnovnih studija na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Milice Stojadinović, Emilija nastavlja školovanje na prestižnom konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Milanu, u klasi prof. Jenny Anvelt, gdje 2016. završava master studije. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na internacionalnim takmičenjima. Usavršava se sa renomiranim umjetnicima kao što su: Marija Muratovska Naumovska, Tatjana Sorlujan, Hun Lee, Jaume Aragall, Luciana D'Intino, Giacomo Prestia i Leo Nucci. Takođe, 2009-2010. i 2012-2013. bila je nagrađena stipendijom “Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović Kalin“ , fonda za razvoj vokalne umjetnosti, a 2017. je nagrađena od čuvene mecosopranistkinje Luciane D'Intino stipendijom kao najperspektivni mladisopran.

Foto: Kristina Đurić

Iza sebe ima niz solističkih koncerata u Crnoj Gori, Srbiji i Italiji, od kojih izdvaja koncert koji je bio njen projekat, realizovan uz pomoć počasnog konzulata u Milanu – “Korijeni” posvećen italijanskoj kraljici, a crnogorskoj princezi Jeleni Savojskoj.

Emilija rado njeguje i humanitarni rad. Veoma koncertno aktivna, uspijeva da ostvari značajne rezultate i na polju odigranih uloga u operi, izdvajaju se W.A.Mozart “Bastien undBastienne” – glavna ženska uloga Bastienne Srpsko Narodno Pozorište, Novi Sad, G.Puccini “Gianni Schicchi” glavna ženska uloga Lauretta, Osijek, W. A. Mozart “Figarova ženidba” glavna ženska uloga Suzane, Milano, Donizetti “Ljubavni napitak” glavna ženska uloga Adine, Milano… Živi i radi u Italiji kao slobodna umjetnica.

U razgovoru za MNE magazin, naša sagovornica prisjetila se djetinjstva, prvog honorara, uspomena sa putovanja…

Kaže da voli iskrenu saradnju sa saradnicima, kao i da stalno radi na svom usavršavanju. Život i rad u Italiji ju je, kako ističe, naučio da bude stroga prema sebi i da uvijek daje svoj maksimum.

Kako nam otkriva, knjiga kojoj se uvijek vraća je “Razgovori s Bogom”. Voli filmove Woody Allena, koje i preporučuje našim čitaocima. Kaže i da je poduža lista umjetnika koje bi oživjela, ali ipak izdvaja Renatu Tebaldi i Maria del Monaka sa kojima bi rado popila kafu.

Za pravu ljubav je, kako vjeruje, potreban najprije rad na sebi da je privučete, zatim sreća da je spoznate, iskrenost da je zadržite i poštovanje da traje zauvijek.

Na šta Vas asocira detinjstvo?

-Rano djetinjstvo… Kivi… Imali smo prelijepo veliko dvorište, puno raznog voća i ruža raznih boja… Đed je znao nedjeljom da sređuje kola, njegovu bijelu “Ladu” … ja bih stajala pored njega, ispod kivija, i gledala tu posvećenost punu ljubavi. Tako sam naučila azbuku….a i ne samo nju. Kratko je bio prisutan u mom životu, ali je ostavio značajan trag…

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

-Prvi zarađeni honorar je bio u Novom Sadu dok sam studirala. Nikada nisam imala prostora za hirove s obzirom da dolazim iz jako skromne porodice, a bavim se vrlo skupom umjetnošću,  tako da,  i dan danas, honorare uglavnom trošim na privatne časove i sve što je vezano za  pjevanje… Naravno, sada sam u mogućnosti da sebi ispunim i neku želju ali sam generalno osoba koja puno ulaže u svoje znanje i srećna sam što mi je život u Italiji dao mogućnost da radim i zaradim kako bih se usavršavala kod eminentnih umjetnika. Zaista jedna velika privilegija….

Na čemu insistirate u poslu?

-Na jasno postavljenim ciljevima. Volim kada sa svojim saradnicima stvorim iskrenu atmosferu…odmah znam da ce biti uspješno! Čim krene borba ega tu je veći izazov. Život i rad u Italiji me je naučio da uvijek budem stroga prema sebi i da dam svoj maksimum. Znam da nisam lak karakter, ali želim da moja publika uvijek ode kući zadovoljna i da ja znam da smo dali svoj maksimum.

Koju knjigu/film biste preporučili?

-“Razgovori s Bogom” je knjiga kojoj se stalno vraćam… ” Mjesec nad Firencom” ljubavni roman Adrijen Mekdonel, operska pjevačica koja bira između uloge majke i uloge dive. Preporučila bih film  ”Notebook” i sve filmove Woody Allena npr. “Whatever works”, “Youth” (Paolo Sorrentino)… I naravno, legendarni film, “Lajanje na zvijezde”.

Koje jelo najviše volite?

-Musaku. Jelo koje me uvijek čeka kada dođem kući u Crnu Goru.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

-Rad na sebi da je privučete, sreća da je spoznate, iskrenost da je zadržite i poštovanje da traje zauvijek.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

-Koga ne bih oživjela? 😂  Duga je lista… Popila bih kafu sa Renatom Tebaldi i Mariom del Monakom…imala bih svašta nešto da ih pitam.

Putovanje koje pamtite?

-Putovanje na Panteleriju. Vulkansko ostrvo, puno kaktusa, vino Zibibbo , divne zvjezdane noći  San Lorenza, jedinstveni zalasci sunca i fantastični dugogodišnji prijatelji.

Pjesma Vašeg života je?

-Grupa Jinx i pjesma ”Idem tamo gdje je sve po mom ” haha
Uvijek sam bila osoba koja se oslanjala na svoju intuiciju i često sam išla gdje možda i nije bilo sve po mom, ali sam izvlačila dobru lekciju.  Tako da uvijek idem kako bih mogla učiti i razvijati se.

 

D.Markuš

kud duga