PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Pet namirnica koje pomažu u jačanju imuniteta

Raznolika prehrana koja uključuje hranu bogatu sastojcima za jačanje imuniteta – vitaminima A, D, E i C te selenom i cinkom je ključna pri odbrani organizma od bolesti.

Vitamini i suplementi su vrlo korisni “alati” za mnoge ljude koji traže dodatnu podršku za imunološki sistem tokom sezone prehlade i gripe. Ali oni su upravo to – samo “alati”, a nisu pouzdano rješenje da ostanete zdravi. Najbolji način da održite jak imunološki sistem je raznolika prehrana bogata različitim namirnicama koje sadrže širok spektar vitamina i minerala.

U nastavku pročitajte koje su zdrave namirnice čije svakodnevno konzumiranje preporučuje magazin Men's Health.

Jaja

Jaja su jedna od najhranjivijih namirnica, što znači da samo nekoliko kalorija sadrži mnogo hranjivih sastojaka. Jaje sadrži samo 75 kalorija, u okviru kojih je: sedam grama visokokvalitetnih proteina, pet grama masti i 1,6 grama zasićenih masti, zajedno sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

Jaja, koja su bogata vitaminima D i B12, su izvrstan način da izgradite imunitet za borbu protiv bolesti. Vitamin B12 i vitamin D neophodni su za stvaranje bijelih krvnih zrnaca koja stvaraju antitijela, a vitamin D kontroliše i upalne procese.

Paprike

Postoji razlog što paprika dolazi u različitim nijansama: boja je signal da je paprika bogata antioksidansima koji se bore protiv bolesti. Paprika ne sadrži samo moćne antioksidanse poput beta-karotena, ona je i nevjerovatan izvor vitamina C – čak i bolji od narandže.

Samo jedna šolja nasjeckane paprike sadrži tri puta više C vitamina od količine preporučene za dnevni unos.

Bijeli luk

Bijeli luk sadrži alicin, antioksidans koji može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema, prema istraživanju objavljenom u Food Science i Biotechnology. Takođe, bijeli luk je bogat i aminokisjelinama i enzimima koji mogu pomoći vašem tijelu u izgradnji mišića te zaštititi zdravlje crijeva.

Sjemenke suncokreta

Kao i većina sjemenki, suncokretove sjemenke sadrže visok procenat nezasićenih masti, koje se u organizmu bore protiv upala, kao i vitamina E koji pomaže pri oporavku oštećenih ćelija. Također, sjeme suncokreta dobar je izvor korisnih biljnih spojeva, uključujući fenolne kisjeline i flavonoide – koji takođe djeluju kao antioksidansi.

Kefir

Kefir je prepun probiotika koji su zapravo vrste dobrih bakterija i gljivica koje žive u gastrointestinalnom traktu te igraju veliku ulogu u imunološkom sistemu čovjeka. Kefir je često obogaćen vitaminima i mineralima, a takođe je 99 odsto bez laktoze te je tako prihvatljiv i onima koji imaju slabiju toleranciju na ovu vrstu šećera koja se nalazi u mliječnim proizvodima, prenosi Klix.ba.