DRUŠTVO PREPORUKA

RADONJIĆ: Od početka godine zbog kršenja mjera podnijeto 96 prijava

Od početka godine, zaključno sa 7. martom, Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je podnijeto 96 krivičnih prijava, protiv 141 građanina zbog nepoštovanja zdravstvenih mjera protiv širenja virusa korona, saopštio je državni tužilac i portparol ODT-a u Podgorici Vukas Radonjić.

U pitanju su, kako je rekao, prijave koje su podnijete od strane Centra bezbjednosti Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti u Danilovgradu.

U Jutarnjem programu TVCG podsjetio je da su prošle godine bile znatno rigoroznije sankcije, poput zatvorskih kazni, te plaćanja novčanih iznosa u humanitarne svrhe.

-Imajući u vidu da je kaznena politika suda postala blaža, te da je dominatna sankcija sada mjera upozorenja – uslovna osuda, samim tim je ODT prilagodilo svoju politiku kaznenoj politici sudova, da sada i mi ne insistiranju na zatvorskom kažnjavanju, već da učinioci tih krivičnih djela uplate novčane iznose u humanitarne svrhe ili u korist neke javne ustanove kojoj je to potrebno – rekao je Radonjić.

Od 141 učionica koiji je prijavljen, kako je kazao, za sada je pod optužbu stavljen 41, dok su u određenom broju krivičnih predmeta učinioci dužni da plate određene novčane iznose u korist javne ustanove ili humanitarne organizacije.

-Ako to ispuni u roku koji odredi državni tužilac, krivična prijava će biti odbačena – rekao je Radonjić.

Dominantno se, kako je rekao, u ovoj godini krše mjere Ministarstva zdravlja kojom se zabranjuje građanima napuštanje objekta stanovanja u određenom periodu.

-Dosta često se krši naredba koja zabranjuje rad ugostiteljskih objekta, a kao treća je naredba koja zabranjuje okupljanje u drugim domćinstvima – istakao je on.

Radonjić tvrdi da ODT u Podgorici neselektivno postupa prema svakom učiniocu krivičnog djela koje se odnosi na nepoštovanje epidemioloških mjera.

Saradnja ODT-a i policije je dobra, kaže on, navodeći da uvijek ima stvari koje bi trebalo unapređivati.

 

Izvor: Rtcg