DRUŠTVO PREPORUKA

HRVATSKA: Potvrđen južnoafrički soj koronavirusa kod dvije pacijentkinje

Južnoafrički soj koronavirusa stigao je u Hrvatsku, piše N1. Pronađen je kod dvije pacijentkinje. Takođe, u Hrvatskoj bilježe  porast zaraženih britanskim sojem koji se brže širi.

Što je južnoafrički soj korone?
– Kod južnoafričke varijente uočeno da je postoje mutacije koje pojačavaju vjerovatnost da taj soj izbjegava imunološki odgovor i to tako da ili smanjuje djelovanje cjepiva ili da se čovjek koji je prebolio koronu opet može zaraziti ako je u pitanju taj južnoafrički sloj – rekla je za N1 Goranka Petrović, epidemiološkinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Juče su, dodaje, dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje su poslali u Evropski centar za kontrolu bolesti. – Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj, što je 20 odsto pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Takođe je potvrđena južnoafrička varijanta kod dvije osobe koje su se vratile iz Afrike, iz Zanzibara – rekla je Petrović za N1.

Mutacija N501Y
Virus konstantno mutira i mijenja se kako bi izbjegao imunološku odbranu tijela.

Većina tih kopija ne uspije, ali ponekad se stvori novi soj koji može biti otporniji na postojeća cjepiva. Naučnici misle da je to južnoafrički soj i počeli su da poboljšavaju AstraZenekinu vakcinu, jer neka istraživanja pokazuju da zajedno s drugim cjepivima nešto lošije štite od tog soja koronavirusa.

Ali ono što je najbitnije, i dalje štite od teškog oblika bolesti.

Nema dokaza da južnoafrički soj uzrokuje teža oboljenja od ostalih sojeva. Međutim, postoji strah da se širi nešto brže i da postojeće vakcine nisu dovoljno učinkovite protiv njih.

Mutacija koju su naučnici otkrili u južnoafričkom soju i nazvali N501Y je nešto zaraznija i lakše se širi, a druga mutacija E484K moguće izbjegava čovjekov imunološki odgovor na virus, piše BBC.

Izvor: N1/24sata.hr