ART PREPORUKA

ART: Preminuo Vojkan Borisavljević

Foto: bljesak.info

Proslavljeni srpski dirigent, kompozitor i aranžer Vojkan Borisavljević preminuo je u 74. godini, javila je Radio-televizije Srbije (RTS).

Ostaće upamćen kao autor hitova ,,Odiseja”, ,,Ljubav je samo reč”, ,,A sad adio” i muzike za TV serije ,,Sivi dom” i ,,Vruć vetar” i filma ,,Lajanje na zvezde”.

– S tugom javljamo da nas je napustio maestro Vojkan Borisavljević, velikan muzike s kojim smo uradili sjajne koncerte, prije svega u Sava centru, sa horom i orkestrom u decembru 2019. Počivaj u miru – napisao je Momčilo Bajagić Bajaga na Facebooku.

MNE MAGAZIN NA KONCERTU U BEOGRADU: Vojkan Borisavljević dirigovao je orkestrom koji je pratio Bajagu i ,,Instruktore” povodom 35 godina rada 5. 12. 2019. godine u ,,Sava centru” (foto: B.R)

Borisavljević je rođen u Zrenjaninu, 5. maja 1947.

Komponovao je više od 500 pjesama za poznate phevače među kojima su Leo Martin, Zdravko Čolić, Đorđe Marjanović i Miki Jevremović.

Smatrao je da je najvažnija pjesma koju je komponovao ,,Ljubav je smao reč”, po tekstu Svete Vukovića, koju je otpjevao Zdravko Čolić. Numeru ,,A sad adio” napisao je za manje od minuta.

Sarađivao je sa TV Beograd kao muzički saradnik i urednik od 1968. godine.

Učestvovao je na većem broju muzičkih, pozorišnih i filmskih festivala u zemlji i inostranstvu, gdje je više puta nagrađivan.

Dobitnik je nagrade ,,Darko Kraljić” koju dodjeljuje Udruženje kompozitora Srbije za muzičko stvaralaštvo u domenu popularne muzike. Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. održao je autorski koncert, nazvan ,,Moja odiseja”, a tom prilikom uručena mu je ova nagrada.

Te godine objavio je i knjigu s istim naslovom.

Izvor: RTS

Leave a Reply