ART PREPORUKA

,,NOĆ KAD JE ĐOLE PREPLIVAO DUNAV”: Novosađani se lampionima, ružama i pjesmom oprostili od Balaševića

Oproštaj od Đorđa Balaševića počeo je u 19 sati, na Keju žrtava racije pred velikim brojem Novosađana, piše portal mojnovisad.com.

Puštanje Balaševićevih pjesama: ,,Regrutska” (poznatija kao ,,Sine moj”), ,,Život je more” i ,,Ćaletova pesma” natjeralo je suze na oči.

Uslijedili su ,,Stari laloški vals” i ,,Noć kad sam preplivao Dunav”. U toku ove pjesme, na dunavskim čamcima su upaljene baklje, a u vazduh je pušteno mnoštvo lampiona.

Preko zidina Tvrđave tokom trajanja programa projektovana je Đoletova fotografija i ime i prezime, a građani su pjevali uz ,,Svirajte mi jesen stiže dunjo moja”, ,,Samo da rata ne bude” i ,,D mol”.

Ulice koje dovode do Keja bile su zakrčene njegovim poštovaocima kojih je bilo i na mostovima i na Petrovaradinskoj tvrđavi, a saobraćaj je bio obustavljen u tom dijelu grada.

Foto: S. Krstić/RAS Srbija

Počast legendarnom Novosađaninu odao je i hor opere Srpskog narodnog pozorišta. Solistkinja Verica Pejić otpjevala je, zajedno sa kolegama čuvenu ,,Slovensku”, a zatim je nastavljeno puštanje muzike sa razglasa.

Pjevale su se ,,Olivera”, ,,Živeti slobodno”, ,,Pa dobro gde si ti”, ,,Ringišpil”, ,,Neki novi klinci”, ,,Prva ljubav”, ,,Devojka sa čardaš nogama”, ,,Nikad kao Bane”, ,,Slabo divanim madžarski”, ,,Pesma o jednom petlu” i mnoge druge sa početaka Balaševićeve karijere pa do posljednjih albuma.

Program je završen oko 21 sat numerom ,,Odlazi cirkus” u izvođenju hora opere Srpskog narodnog pozorišta, a uz sjaj više hiljada mobilnih telefona pod novosadskim nebom.

– Tata, ovdje došla cijela država. Vidi koliko ih ima na ulici, vidi na mostu koliko ih je – rekao je ocu sin.

Foto: S. Krstić/RAS Srbija

Na samom kraju, na zidinama Tvrđave pojavile su se Đoletove riječi ,,Čuvaj mi bože Novi Sad”.

Podsjećamo, Đorđe Balašević je sahranjen u nedjelju na Gradskom groblju u Novom Sadu, a preminuo je u petak, u Kliničkom centru Vojvodine, od posljedica izazvanih koronavirusom. U Novom Sadu je u nedjelju bio Dan žalosti.

Dirljivi oproštaji sa našim sugrađaninom bili su u mnogim gradovima bivše Jugoslavije.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: mojnovisad.com (Sonja Slijepčević, Aleksandar Jovanović)

kud duga