DRUŠTVO SLAJDER

IVANA VUKOTIĆ U LUKSEMBURGU: Uz najbolji doktorat, bila i najbolja kandidatkinja za posao u EU

Kada je trebalo da pođe na doktorske studije van Crne Gore, Podgoričanka Ivana Vukotić se premišljala, jer nije bilo lako donijeti tu  odluku… Koliko je bilo ispravno što je pošla na kraju potvrđuje i to što je nedavno dobila nagradu za najbolji doktorat u oblasti računarskih nauka od Univerziteta u Luksemburgu.

– Dugo sam bila u dilemi: ,,Napisati doktorat iili ne?“. Jedan dio mene je žarko želio da ga napiše, ali ne u Crnoj Gori već negdje vani. Od kad znam za sebe maštala sam o odlasku u inostranstvo, ali nikada nisam bila dovoljno hrabra da stvarno spakujem kofere i odem – priča Ivana za MNE magazin.

Napustila Crnu Goru

Tek kada je rodila djevojčicu shvatila je da jednostavno mora pokušati. Razmišljala je o tome da će i ona jednoga dana morati da balansira karijeru i porodicu i ako vidi da je njena mama u tome uspjela i ona će sigurno biti više motivisana.

Zahvaljujući internetu sada nije tako teško naći doktorsku poziciju vani kao što je to bilo nekada, pa Ivana kaže da granice više ne postoje. Sada svi ozbiljniji univerziteti imaju javne oglase, na koje se može prijaviti bilo ko. Osim toga, dodaje ona, već postoji velik broj sajtova koje sadrže oglase svih ozbiljnijih univerziteta. Ona je koristila https://academicpositions.com/.

Nagrade

Doktorske studije završila je na Fakultetu za Nauku, Tehnologiju i Mediciju (odsjek za Računarske Nauke), koji je dio Univerziteta u Luksemburgu. Studije su joj bile finansirane od Multidisciplinarnog Centra za Bezbijednost, Pouzdanost i Povjerenje (eng. Interdisciplinary Center for Security, Reliability and Trust). Univerzitet u Luksemburgu, ističe naša sagovornica, nudi sjajne uslove za rad u svakom pogledu.

– Nakon završenog doktorata, dobila sam Excelent Thesis Award. Tu nagradu može dobiti do 10% studenata koji završe doktorat na nekom od fakulteta Univerziteta u Luksemburgu. Pored toga, nominovana sam za DSN Carter Award, koja se dodjeljuje za najbolji doktorat u oblasti pouzdanih računarskih sistema (eng. reliable distributed systems) – rekla je ona.

Fokus njenog doktorata

Objašnjavajući detaljno o čemu je tačno pisala u doktoratu, kaže da su prije četrdesetak godina, naučnici počeli da dizajniraju distribuirane sisteme koji proizvode ispravne rezultate, čak i kada su pojedini djelovi sistema pod napadom ili iz nekog drugog razloga ne funkcionišu korektno. To su takozvani sistemi koji mogu da tolerišu Vizantijske greške (eng. Byzantine Fault Tolerant Systems). Ti sistemi predstavljaju osnovu mnogih blockchain protokola, a cilj njenog doktorata je bio da napravi alat pomoću kog naučnici matematičkim metodama mogu dokazati da ti sistemi zaista proizvode ispravne rezultate.

– Iako sam imala nekoliko ponuda da pišem doktorat vani, odabrala sam Luksemburg, jer sam dobila ponudu od profesora Paola Verissmo, koji je jedan od najznačanih naučnika u oblasti otpornih distribuiranih sistema (eng. reliable distributed systems). Osim toga, smatrala sam da je tema doktorata veoma zanimljiva, naročito zbog sve veće popularnosti blockchain protokola – kaže Ivana.

Posao našla preko Linkedina

Trenutno radi u firmi Talkwaker. Posao je našla zahvaljujući Linkedinu, a s obzirom da ne dolazi iz neke od zemalja Evropske unije, kompanija je morala da dokaže da u tom trenutku nije imala kandidata iz Evropske unije koji je bio bolje kvalifikovan za tu poziciju od nje.

– Luksemburg je u posljednjih desetak godina postao finansijski centar – zbog toga je jako malo nezaposlenih Luksemburžana. Osim toga, svakoga dana u Luksemburg dolazi oko 200.000 radnika iz Belgije, Njemačke i Franucke. Što se tiče IT-a, iskreno ne znam za ostala zanimanja, u glavnom se traže kadrovi koji imaju više od pet godina iskustva – precizirala je ona.

Komentarišući šta joj se najviše dopada u gradu u kojem živi, kaže da je izuzetno mirno i čisto mjesto, te da su igrališta sjajna.

– U toku jednog sata možete vidjeti 20 različitih nacija. Jako je teško naći ,,prave” Luksemburžane, ali oni koje sam upoznala su veoma ljubazni i prijatni – navela je ona.

Želi da ostane…

A kakvi su njeni dalji planovi u karijeri? S obzirom da je u firmi dobila stalnu poziciju, pored karijere ima vremena za porodicu, i priliku da konstantno uči, njene kolege su sjajne, pa bi voljela da ostane tu gdje jeste sada…

– Ali, nikad se ne zna…- zaključuje Ivana.

N.Đ.