SLAJDER SPORT

EMA RAMUSOVIĆ U OGLEDALU: Ljubav je Rubikova kocka, ali i najljepša stvar koja se čovjeku može desiti

Mlada crnogorska “lavica”, rukometašica Ema Ramusović današnja je gošća Montenegro magazina u rubrici “U ogledalu”.

Ema je rođena u Beranama. Prve rukometne korake napravila je još kao djevojčica, u lokalnom klubu ŽRK “Obuća Minja”, a sa 14 godina zaigrala je za podgoričku Budućnost. Sa samo 18 godina debitovala je u najkvalitetnijem takmičenju u Evropi. Standardna je reprezentativka Crne Gore, a brani i boje “Budućnosti”.

Potencijal je potvrdila u mlađim reprezentativnim selekcijama i brzo dobila priliku da se dokaže i u seniorskom timu naše države. Zlatna medalja sa Mediteranskog prvenstva za kadetkinje 2014. u Budvi,  trofej Lige šampiona iz 2015. godine, više puta nagrada najboljeg mladog pivota svijeta – samo su neka od brojih priznanja koje do sada osvojila.

-Još jedna igračica iz talentovane generacije 1996. i djevojka koja se ne štedi ni u jednom meču. Pivoti drugih timova odavno su problemu kada je ona na suprotnoj strani, a pred našim golom, predstavlja jednu od ključnih karika u odbrani po kojoj se godinama prepoznaju Budućnost i reprezentacija Crne Gore – kazali su o Emi.

U razgovoru za MNE magazin, Ema je istakla da u poslu insistira na posvećenosti, radu i trudu. Otkriva nam da je prvi honorar zaradila sa 17 godina, a od dobijenog novca kupila poklone najbližima.

Prisjetila se i djetinjstva, koje opisuje kao najljepše poglavlje u njenom životu, ispunjeno ljubavlju, lijepim uspomenama, dječijim igrarijama i ludostima.

Kaže da voli putovanja, za koja je takođe vezuju drage uspomene i trenuci kojih se rado sjeća. Ljubiteljka je filmova, balada i majkine kuhinje.

Prava ljubav je, smatra Ema, svojevrsna Rubikova kocka, ali i najljepša stvar koja se čovjeku može dogoditi.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

-Djetinjstvo me podsjeća na bezbroj lijepih uspomena, dječijih igrarija i ludosti. Sigurno jedno najljepše poglavlje mog života ispunjeno ljubavlju. Bezbrižan period upotpunjen raznim igrama sa sestrom i drugarima iz obližnjih kuća.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

– Prvi honorar sam zaradila sa ŽRK Budućnost, sklopila profesionalni ugovor sa svojih 17 godina i potrošila sam ga na kupovinu poklona najbližima.

Na čemu insistirate u poslu?

-Posao kojim se bavim zahtjeva predanost, rad i trud, svakodnevan motiv za bolju budućnost. Rukomet je živa stvar pa samim tim zahtjeva veliki fokus i koncentraciju na treninzima i utakmicama.

Koju knjigu/film biste preporučili?

-Velika sam obožavateljka filmova i jako je teško opredijeliti se za omiljeni, ali posljednji koji sam pogledala bio je ,,Prava priča”. Ovaj film je moderna odiseja čovjeka koji se susrijeće sa sopstvenom smrtnošću, životnim greškama i vječitim porodičnim problemima. Knjiga koju bih preporučila jeste ,,Slikar duša”, koju potpisuje Ildefonso Falkones.

Koje jelo najviše volite?

-Nemam omiljeno jelo, ali mogu da kažem da sam veliki ljubitelj kuvane hrane i majkine kuhinje.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

-Za pravu ljubav je potrebno dosta stvari, jer je to u suštini jedna Rubikova kocka za koju je potrebno vrijeme, strpljenje i pažnja…ali opet, najljepša stvar koja može da se desi čovjeku.  ️

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

-To je svakako Frida Khalo. Kroz svoju umjetnost je donijela nešto novo i nesvakidašnje za tadašnje vrijeme. Svoju tešku životnu priču je ispisala kroz umjetnost, koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Putovanje koje pamtite?

-Putujem često, privatno i poslovno. Ne bih mogla da izdvojim nijedno putovanje jer svako nosi posebnu draž. Sva putovanja ostaju mi u lijepom sjećanju i to su zasigurno uspomene koje ću rado prepričavati.

Pjesma Vašeg života je?

-U sištini sam velika ljubiteljka balada i tu ima par pjevača koji potpuno ispunjavaju moj muzički ukus. Izdvojila bih Olivera Dragojevića.


D.Markuš
Foto: Privatna arhiva