DRUŠTVO PREPORUKA

FILIPČE: Britanski soj virusa detektovan u Sjevernoj Makedoniji

Britanski soj kovida-19 detektovan je u laboratoriji privatne klinike u Skoplju pri analizi primjeraka iz januara, objavio je danas ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče.

On je na Facebooku napisao da se radi o 46-godišnjem muškarcu koji se u bazi podataka Instituta za javno zdravlje (IJZ) Sjeverne Makedonije od 22. januara vodi kao pacijent koji je ozdravio.

Prema informacijama IJZ, naveo je Filipče, taj pacijent je prvi put 29. decembra 2020. napravio brzi test na korona virus, zbog povišene temperature i otežanog disanja i taj test je dao pozitivan rezultat.

– Nakon nekoliko dana, odnosno 4. januara 2021, javlja se na pregled u privatnu klinuku ,,Žan Mitrev” (u Skoplju), gdje mu je napravljen PCR test koji je pozitivan, a pacijent je odmah hospitalizivan. Još jedan test mu je napravljen 15. januara koji je ponovo bio pozitivan – naveo je Filipče.

Ministar zdravlja Sjeverne Makdonije je napomenuo da taj pacijent sa britanskim sojem korona virusa ,,nije prijavio kontakte, niti da da je putovao u inostranstvo”.

Prema njegovim riječima, Laboratorija u bolnici ,,Žan Mitrev” je posebnim PCR metodom utvrdila da je pacijent suspektan na neku mutaciju virusa, a zatim je napravljeno ,,sekvencioniranje izolata”.

– Prema informacijii koja je proslijeđena Ministarstvu zdravlja, kod tog izolata su utvrđene sve mutacije koje definišu britanski soj. Kod ostalih primjeraka koji su analizirani u toj privatnoj laboratiriji nije detektovan britanski soj virusa ,,sars-kov 2” – napisao je Filipče.

Izvor: Beta