ART SLAJDER

GORAN MAY JANKOVIĆ U OGLEDALU: Ljubav je pandan slobodi i istini

Pijanista, kompozitor i profesor klavira, Goran May Janković,  današnji je gost MNE magazina u rubrici “U ogledalu”.

Goran je rođen u Podgorici, studirao je van granica Crne Gore, pedagogiju i klavir. Ljubav prema muzici, umijeće i iskustvo sada prenosi mladim zaljubljenicima u note, radeći kao profesor klavira u školi za srednje i osnovno muzičko obrazovanje “Vasa Pavić” u Podgorici. Pored toga, aktivan je i kao koncertni pijanista u regionu, Evropi i svijetu. Nedavno je objavio i spot inspirisan Larom Fabian, koji je privukao veliku pažnju javnosti, i pozitivne kritike kako slušalaca, tako i dokazanih poznavalaca muzike.

U razgovoru za MNE magazin, Goran ističe da je vrlo zahtjevan u poslu, da insistira na posvećenosti i konstantnom radu. Prisjetio se prvog honorara, kao i djetinjstva za koje kaže da je bilo oplemenjeno muzikom, koja je imala važno mjesto u njegovom odrastanju.

Sjeća se i brojnih putovanja, a ono koje naročito ističe jeste odlazak u Portugaliju, koji mu je, kako kaže, promijenio pogled na svijet.

Smatra da ljubav proizlazi iz povjerenja, i da je ona zapravo pandan slobodi i istini.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

-Djetinjstvo za mene predstavlja nešto uzvišeno. U tom periodu čovjekova duša je čista i bezbrižna. Moje djetinjstvo je oplemenila muzika i imala je zagarantovano mjesto u mom odrastanju. Konekcija sa prirodom posebno je uticala na moje odrastanje i moj odnos prema njoj.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

-Prvi honorar sam primio u periodu kad smo na našim prostorima osjetili inflaciju. Jedna interesantna priča koje se sjećam jeste da sam primio 300 odsto veći honorar od penzije moga djeda. Garderoba, siguran sam!

Na čemu insistirate u poslu?

-U poslu sam jako zahtjevan. Insistiram na posvećenosti, na svakodnevnom radu i razumijevanju materije. Smatram da čovjek mora da pruži maskimum da bi uspjeh bio zagarantovan. Umjetnici to najbolje znaju!

Foto: Nikola Pejović

Koju knjigu/film biste preporučili?

-Kad je riječ o knjigama, za mene je na posebnom mjestu “Prorok”, Halil Džubran.
Za film svakako neću ni razmisliti, a kazaću da je to film ”The Pianist” koji je režirao Roman Polanski.

Koje jelo najviše volite?

-Jelo koje i volim i spremam je iz dubina mora. Riba i mediteranska kuhinja predstavljaja za mene specijalitet i mislim da je umjetnost pripremati je.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

-Ljubav jedino proizlazi iz povjerenja. Ali, ljubav je zapravo pandan slobodi i istini.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

-Nedvosmisleno bi to bio ruski kompozitor i pijanista Sergei Rahmanjinov. Njegova muzika jedino može da oživi sve čulnosti koje čovjek rođenjem dobije na dar.

Putovanje koje pamtite?

-Mnogo ih je, ali, putovanje u Portugaliju je nešto što je oplemenilo i promijenilo moj pogled na svijet.

Pjesma Vašeg života je?

-Pjesma mog života je upravo pjesma za koju sam snimio spot, “Je suis malade”. Tekst ove pjesme u sinergiji sa muzikom, po mom umjetničkom shvatanju i doživljaju, dovodi do praska emocija koje cirkulišu u oba smjera snažno budeći sva čula. Pjesmu je napisao Serge Lama, a komponovala Alice Dona.

D.Markuš
Foto: Nikola Pejović

kud duga