DRUŠTVO PREPORUKA

DZVS MUP-A: Od sjutra obilna kiša i jak vjetar

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

U periodu od 22. do 26. januara, područje Crne Gore će dominantno biti pod uticajem ciklonske aktivnosti koja će usloviti nestabilne vremenske prilike na teritoriji naše države i u regionu, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

Oni su apelovali na građane i na ostale subjekte društva da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meterološkoj situaciji.

– U centralnim i južnim predjelima očekuje se obilnija količina kiše, naročito u periodu od 22. do 24. januara. Na sjeveru, u planinskim predjelima smjenjivaće se snijeg, susnježica i kiša. Očekuje se i jak južni vjetar na primorju, dok će na sjeveru kratkotrajni udari imati olujnu jačinu. U periodu od petka do nedjelje očekuje se naglo topljenje snijega. Postoji opasnost od podizanja nivoa mora, sa povremeno izraženim udarima talasa – kazali su iz Direktorata.

U saopštenju navode da zbog obilnih padavina može doći do povećanja vodotoka rijeka i jezera, a samim tim i mogućih poplava na područjima sa povećanim rizikom.

– Za pomenuti period, sistem zaštite i spašavanja će podići nivo operativne spremnosti za reagovanje u ovim situacijama. Građanima su na raspolaganju dežurni brojevi 112 ( Direktorata za vanredne situacije – OKC-a) i 123 (Služba zaštite i spašavanja), putem kojih se mogu informisati o stanju na terenu i o postupanjima u konkretnim situacijama – navodi se u saopštenju.