DRUŠTVO SLAJDER

PODGORIČANKA NAĐA STOJANOVIĆ: Završava srednju školu u Jorku,  već primljena na univerzitet u Pensilvaniji

Podgoričanka Nađa Stojanović završava srednju školu u Bootham School u York-u. Na sjeveru Engleske boravi od septembra 2019. godine kada je dobila HMC Projects punu stipendiju.

 U Englesku je otišla iz  Gimnazije ,,Slobodan Škerović” u kojoj  je iz svih nastavnih predmeta imala petice. Najbolje ocjene (predicted grades sve četiri A*) ima i u sadašnjoj školi. O njenom znanju, uspjehu i spremnosti da se usavršava najbolje govori podatak da je već sad, s punom stipendijom, primljena na univerzitet u Pensilvaniji.

O iskustvu iz Jorka, apliciranju za stipendiju i planovima za studije, Nađa govori za Montenegro magazin.

Informatika i inžinjerstvo

Kaže da je oduvijek maštala o studiranju u inostranstvu i planirala koji su to koraci koji bi je doveli do tog, krajnjeg cilja.

-Shvatila sam da bi mi dvije godine provedene u drugačijem obrazovnom sistemu i u zemlji kao što je Velika Britanija otvorile mnoga vrata u smislu daljeg školovanja i zaposlenja. Tako je i bilo, stekla sam praktično iskustvo u matematici, fizici i psihologiji koje mi je pomoglo da sa sigurnošću odaberem informatiku i inžinjerstvo kao svoj budući poziv. Takođe sam stekla pristup mreži školskih savjetnika koji imaju iskustva sa internacionalnim učenicima i prijavama na fakultete širom svijeta. Tokom svog boravka ovdje, imala sam priliku i da prisustvujem raznim univerzitetskim predavanjima i poslovnim događajima. Sve ovo je doprinijelo tome da ja sada sa uzbuđenjem iščekujem sljedeće četiri godine-priča Nađa.

Prisjeća se koje je sve ,,stepenice” morala da prođe prilikom apliciranja.

-Najprije sam poslala Registration form u kojem sam morala da se predstavim u stotinu riječi i nabrojim svoje vannastavne aktivnosti i diplome. Zatim je uslijedio test engleskog jezika koji je imao pisani i usmeni dio. Test je dizajniran kao ekvivalentan Cambridge IELTS testu. Donja granica je bila 60% i ostvarivši bolji rezultat, napredovala sam u sljedeći nivo. Onda je trebalo da pošaljem prijavu u sklopu koje sam morala da istaknem svoja dostignuća i ocjene, a i da napišem motivaciono pismo od 750-1000 riječi. Takođe, trebalo je da se odlučim između IB ili A level programa. Ja sam se odlučila za A levels zbog mogućnosti da izaberem tri ili četiri predmeta kojima ću se u potpunosti posvetiti. Uz to, potrebno je poslati i preporuke od profesora, kao i finansijsku formu o prihodu roditelja. Posljednji korak je intervju u grupama od po dvije ili tri osobe. Pitanja rangiraju od predmeta koje bismo učili naredne dvije godine, do toga koga bismo pozvali na večeru. Ubrzo nakon što sam  dobila stipendiju, saznala sam i da ću  ići u Bootham School u Yorku-pojašnjava Nađa.

U školi koju sada pohađa sve je, kaže, isplanirano u minut.

-Buđenje je u 7, doručak od 7:30 do 8:15 kada slijedi registration, gdje svi iz boarding kuće moraju da prisustvuju. U 8:40 idemo u školu i sastajemo se sa svojim tutorom i ostalim učenicima iz našeg form-a (grupa od desetak učenika iz iste godine). Tri puta nedeljno, prije nego što prvi čas počne u 9:10, imamo kvekerski sastanak u školskoj sali. Ovi sastanci su ponekad zapravo tihe meditacije tokom kojih ko god se osjeća inspirisano može da ustane i govori. Ponekad su sastanci isplanirani i postoji određena tema, ali uvijek na kraju imamo par minuta tišine za razmišljanje. Zatim svi žure na prvi čas. S obzirom da učim matematiku, fiziku i psihologiju, moji časovi su često u zgradi za nauku koja je opremljena sa vrhunskim laboratorijama, pa čak i astronomskim opservatorijom. Časovi traju 65 minuta. Nakon prva dva časa imamo kratku pauzu od 25 minuta. Poslije trećeg časa je pauza za ručak koja traje sat vremena. Većina učenika ide u školsku kantinu po topli obrok ili sendvič i grickalice, ali moguće je i izaći iz škole do obližnjeg marketa. Slobodni smo nakon četvrtog i petog časa koji se završavaju u 16:00. Svakog dana od 16:15 do 17:15, odvijaju se razne školske aktivnosti, od kuvanja do programiranja. Neke u kojima sam ja učestvovala su crtanje, jahanje, volonterizam, kurs informatike itd. Nakon aktivnosti u 17:45 slijedi večera koja traje do 18:40, kada opet imamo registration. Poslije toga se vraćamo u boarding kuće. U 22:00 je naše preporučeno vrijeme za odlazak na spavanje, a školski wifi se gasi tačno u 23:00-priča Nađa.

Nastava tokom pandemije

Naša sagovornica kaže da je pandemija uticala na nastavu i da se sada časovi odvijaju online.

-Kada je broj slučajeva u Engleskoj počeo da raste u martu prošle godine, škole su se naglo zatvorile i nastava se organizuje online. Naravno, profesori su se potrudili da u narednim mjesecima naše obrazovanje ne zaostaje u kvalitetu. Svakog dana bismo pratili lekcije preko videa. Na kraju godine, imali smo čak i online mock ispite jer je uvijek prioritet bio priprema za A levels. U septembru smo se vratili u školske klupe na kratko uz par bezbjednosnih mjera kako bi se spriječilo potencijalno širenje virusa. Međutim, sada sa već trećim lockdownom u Engleskoj, od početka ovog tromesječja pratimo nastavu isključivo online. Studentski domovi i škola su otvoreni i imamo mogućnost da školski dan provedemo u biblioteci ili u prostorijama za informatiku u školi. Nije nam dozvoljeno da napustimo školu što je jedna od mnogih restrikcija, ali i dalje imamo pristup sportskoj sali i fudbalskim terenima te je moguće ostati fizički aktivan-priča naša sagovornica. 

Govoreći o sličnostima i razlikama u nastavi koju sad prati u odnosu na naš obrazovni sistem, Nađa kaže da je jedna od očiglednih razlika broj predmeta koje izučava.

-U podgoričkoj gimnaziji gdje sam pohađala matematički smjer izučavala sam 12 predmeta. Sada učim samo četiri. Samim tim imam mnogo više vremena da se posvetim onome što me zaista interesuje. U sklopu našeg nedjeljnog rasporeda takođe imamo i oko osam study periods tokom kojih možemo u biblioteci završavati domaće zadatake.Jedna od sličnosti je što na kraju srednje imamo A level ispite koji su slični maturskoj provjeri. Međutim, ovi ispiti pokrivaju znanje samo od prethodne dvije godine, za razliku od naših četiri. Takođe, iako imamo tri tromesječja u školskoj godini, nemamo ocjene u tradicionalnom smislu. Umjesto toga, dobijamo izvještaje svakih par mjeseci u kojima svaki profesor obrazloži naš napredak, slabosti i vrline, kao i predicted grade- ocjene sa kojima se prijavljujemo na fakultet jer prave ocjene sa ispita dobijamo tek u avgustu posljednje godine-objašnjava Nađa.

Prije nego su nove mjere protiv korona virusa stupile na snagu, Nađa je voljela da slobodno vrijeme provodi šetajući kroz Jork ili u druženju sa drugaricama. Sada je dosta toga drugačije.

– U svakoj boarding kući imamo common rooms koje su kao dnevne sobe opremljene sa raznim društvenim igrama ili konzolama kao Xbox i Wii. Ponekad smo imali i organizovane izlaske u restorane ili u ukletu kuću za Noć vještica. Nažalost, dosta se promijenilo sa dolaskom pandemije i sada većinu svog slobodnog vremena provodim učeći ili gledajući filmove sa drugaricama-kaže Nađa.

Univerzitet u Pensilvaniji

Nađa je već sad riješila pitanje upisa na fakultet. Primljena je na Lehigh University u Pensilvaniji sa punom stipendijom.

-Iako sam se prijavila na još desetak fakulteta u Americi i planirala da se prijavim na još par u Evropi kasnije u toku godine, Lehigh je bio moj Early Decision izbor. Early Decision je način signaliziranja univerzitetu da je to moj prvi izbor i da, ukoliko me prime i daju odgovarajuću stipendiju, ja moram da prihvatim svoje mjesto i povučem prijave sa ostalih fakulteta. Tako se moj upis na fakultet završio prilično rano i bezbrižno u poređenju sa većinom mojih vršnjaka. Uzbuđena sam kad pomislim na sljedeće četiri godine i već sam u kontaktu sa univerzitetom u vezi apliciranja za studentsku vizu-zaključluje Nađa.

V.T.

Foto: Privatna arhiva