DRUŠTVO SLAJDER

PROJEKAT MLADOG PODGORIČANINA I ROŽAJCA: Možete da radite onoliko vremena koliko želite

Podgoričanin Andrija Tomić, koji ima 21 godinu, i Rožajac Vedad Fetahović, koji ima 25, rade zajedno na projektu preko kojeg će predstaviti aplikaciju Services4me koja će pomoći da odmah pronađete kvalifikovanu osobu za bilo koji posao u kući – za građevinske radove, popravke uređaja, bebisiting…

Cilj je da se pomogne kvalifikovanim radnicima da efikasnije pružaju usluge, a pojedincima da se lakše povežu sa pružaocima usluga. 

Andrija u razgovoru za MNE magazin objašnjava da je S4M Tehnologies tech-startap sa ,,made in Montenengro“ brendom i sjedištem u SAD-u, a prvi produkt tog startapa je ova aplikacija…

Ko su autori

Njegov kolega Vedad je osnovne studije građevine završio u Skoplju, a master studije u Budimpešti. Prethodno je radio kao projektant u skopskoj firmi za dizajn čeličnih konstrukcija ,,Virendel”, kao inženjer na gradilištu u Rožajama, a jedno vrijeme je i volontirao u Ambasadi Crne Gore u Mađarskoj. Trenutno planira da nastavi studije i upiše doktorske.

Andrija Tomić

Andrija je kao dobitnik stipendije Vlade Republike Mađarske upisao Međunarodne odnose na ELTE Univerzitetu u Budimpešti. Trenutno je na završnoj godini osnovnih studija i planira da nastavi studije u inostranstvu.

-Ideja za aplikaciju je potekla od Vedada kada je jednom prilikom kao nadzorni organ na jednom gradilištu bio u situaciji da ne može da oformi kompletan tim. To je neka polazna tačka od koje smo krenuli naprijed, kao potreba da se odgovori sve većoj potražnji za različitim tipovima poslova. Konkretno, vi kao klijent, imate mogućnost da u aplikaciji oglasite različite tipove posla, na primjer, za zamjenu česme u kući, popravka mašine, šetanje pasa… Provajderi usluga vide da je u njihovom gradu oglašen posao i mogu da ponude cijenu za taj posao – navodi on.

Ističe da klijent bira najbolju ponudu na osnovu cijene i rejtinga provajdera. Aplikacija je zamišljena da bude jednostavna i pregledna za korišćenje.

– Prednost aplikacije je što vam pruža mogućnost da radite tačno onoliko vremena koliko želite, nemate obavezu da ispunite minimalni broj radnih sati. Biće to sjajna prilika i za studente da zarade dodatni novac – priča Andrija.

Vedad Fetahović

Komentarišući na koji način će da funkcioniše aplikacija i kakvu reakciju očekuju u Crnoj Gori, on je precizirao da ova novina predviđa dva tipa korisnika: klijente i provajdere usluga. Klijenti oglašavaju posao, a provajderi izvršavaju posao.

– Aplikacija će biti veoma jednostavna za korišćenje. Očekujemo da će korisnici prihvatiti ovu aplikaciju i da će u kratkom vremenu postati veoma popularna. Cilj kompanije je da kreira mnogo prilika za pojedince da lako plasiraju svoje znanje, vještine i stručnost na tržište – objašnjava on.

Istraživanje

Upitan jesu li analizirali crnogorsko tržište i ako jesu, do kakvih saznanja su došli, naš sagovornik navodi da je S4M tim obavio istraživanje tržišta posredstvom ,,Google forms”, u kojoj je učestvovalo vi[e od 100 ispitanika iz 10 država, uključujući  Crnu Goru, Njemačku, Škotsku, Sloveniju, Poljsku, Mađarsku i Vijetnam. Ispitanici su bili pripadnici svih starosnih grupa, uglavnom od 19 do 70 godina. A zastupljena su bila i oba pola u odnosu od skoro 1:1.

-Čak 90 odsto ispitanika je potvrdilo da bi koristili aplikaciju ovog tipa, dok je oko 80 odsto kazalo da bi istu nastavilo da koristi nakon prvog odrađenog posla. A 8.1 odsto da bi nastavilo, ukoliko aplikaciju ispuni neke kriterijume za koje oni smatraju da su bitni – istakao je on.

 Aplikacija je trenutno u fazi izrade, angažovan je tim programera koji bi trebalo da realizuje ideju, a početak rada je za sada predviđen da bude sredinom septembra, kada bi aplikacija bila lansirana globalno. 

-Razgovarali smo sa investitorima iz inostranstva i razgovori su protekli na obostrano zadovoljstvo. Obavili smo i razgovore sa pojedinim crnogorskim kompanijama i postoje interesovanja i sa njihove strane za ulaganje. Svaki početak u biznisu je dosta težak. Neophodno je da osigurate dovoljno finansijskih sredstava da biste servisirali sve obaveze koje vas očekuju – rekao je Andrija.

Kako su, dodaje on, tek na početku, još ima dosta prostora za sve pojedince i kompanije da im se pridruže – 15. januara lansiraju Kickstarter kampanju.

– To je platforma na kojoj možete da predstavite svoju biznis ideju i da očekujete donacije kako biste što brže i efikasnije realizovali svoju ideju – kaže naš sagovornik, dodajući da se zahvaljuje kompaniji Capital Investors LLC, koja ih vodi u realizaciji ideje i pomaže prilikom izrade biznis plana, kao i Snežani Bulatović koja je dizajnirala logotip kompanije i idejno rješenje izgleda.

 

N.Đ.