Porto Novi
MAGAZIN SLAJDER

VERICA RAKOČEVIĆ-KUZMANČEVIĆ U OGLEDALU: Ništa nije ljepše od osjećanja da vas partner neće ljudski iznevjeriti

Foto: Milena Rakočević

Današnja gošća rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je modna dizajnerka Verica Rakočević-Kuzmančević.
Rođena je u Podujevu. Za djetinjstvo kaže da je bilo burno i da ga je obilježila ogromna ljubav oca. On je bio inženjer agronomije, pa su se zbog njegovog posla često selili. Do gimnazije je bila odlikaš, voljela je da piše, a u ovom razgovoru otkriva i da joj je uvijek pored kreveta knjiga koju je dobila u petnaestoj godini kao nagradu za poeziju kao najbolji mladi pisac Beograda. Pohađala je Devetu beogradsku gimnaziju, zatim studirala sa odličnim uspjehom dvije godine na Filozofskom fakultetu, odsjeku Pedagogija, da bi na kraju završila Višu defektološku školu, odsjek Maloljetnička delikvencija i Tekstilnu školu.
Modom se bavi od 1983. godine, kada otvara prvi butik koji dobija naziv po ćerki, ,,Ela”. Uspješno je radila kao glavna i odgovorna urednica srpskog ,,L’officiela” i lajfstajl magazina ,,Inspire”. Godine 1997. otvara ,,VR Company”. U okviru VR kompanije proizvode kolekciju za žene, muškarce i djecu, kao i kompletan asesoar. Godine 1999, kada počinje da se bavi visokom modom, otvara ,,VR Atelje”.
Na Nedjelji visoke mode u Rimu prikazala je šest kolekcija. Kreacije, s uspjehom, prikazuje i u Atini, Solunu, Nikoziji, Los Anđelesu, Milanu, Sankt Peterburgu, Moskvi, Dubaiju, na Kubi i Meksiku, a uvijek je rado viđena gošća na nedjeljama mode u Podgorici i Kotoru. Nemalo puta kreirala je kolekcije posebno za Crnogorsku nedjelju mode.

Verica Rakočević-Kuzmančević na Crnogorskoj nedjelji mode 2019. godine

Naša sagovornica radila je i za ,,Jugoexport”.
O njoj i njenim kolekcijama piše „La Repubblica“, „Corriere della sera“, „Messaggero“, italijanski „Vogue“, svi eminentni domaći i strani magazini širom svijeta, a gostuje i na RAI I, RAI II, RAI III, TV Monte Carlo, Kanal 5, TV Antena, TV Kipar, ruskoj nacionalnoj televiziji i drugim.
Inspirisana je bila Čučuk Stanom, Fridom Kalo, Isidorom Dankan, Lu Salome i Če Gevarom.
U poslu insistira na tačnosti, preciznosti i profesionalnoj odgovornosti.
Iz braka sa bivšim pilotom JAT-a Boranom Karamanom ima ćerku Elenu, iz braka sa Zoranom Rakočevićem Milenu i sina Miodraga. U braku sa muzičarem i kompozitorom Veljkom Kuzmančevićem je od 2013. godine. Kaže da su za pravu ljubav potrebni odanost i prijateljstvo.
Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Moje djetinjstvo je bilo burno. Sa ove distance, ne znam kako je mama ostala normalna pored mene. U jednom danu sam iskočila kroz prozor i isjekla se, ujelo me kuče i visila sam na plotu kod babe na selu. Osim mojih nestašluka, djetinjstvo mi je obilježila ogromna ljubav oca.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako stega potrošili?
– Kako da ne, prvi honorar mi je bio posao kelnerice preko Studentske zadruge u Orebiću. Donijela sam zarađeno (to je bila dvogodišnja zarada mog oca) roditeljima da to bude moj doprinos porodičnom budžetu.
Na čemu insistirate u poslu?
– Na tačnosti, preciznosti i profesionalnoj odgovornosti. Ono čime se zaista ponosim je činjenica da su 40 godina uvijek prvog u mjesecu radnicima isplaćivala zarađeno. Trudim se da poštujem klijente i da im ukažem poštovanje i pažnju.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– Omiljeni film mi je Beležnica, a knjiga koja mi je uvijek pored kreveta je Lotreamon, Moldororova pevanja. To je knjiga koju sam dobila u petnaestoj godini kao nagradu za poeziju kao najbolji mladi pisac Beograda. Nagradu mi je uručio Matija Bećković.
Koje jelo najviše volite?
– Taljatele sa brokolima i bijelim lukom.
Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Odanost i prijateljstvo. Ništa nije ljepše i dugovječnije od osjećanja da vas partner neće ljudski iznevjeriti. Mislim da je osnova trajanja ljubavi iskreno prijateljstvo, sve drugo ima rok trajanja.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Voltera Albinija, zato sto je bio vrhunski modni mag, istinski umjetnik koji je, nažalost, umro u Japanu siromašan.
Putovanje koje pamtite?
– Meksiko, Tulum. Nestvarna ljepota ovoga malog mjesta stotinak kilometara od Kankuna je moj kutak raja gdje svakog oktobra moja ćerka Milena i ja provodimo desetak dana. Jednom prilikom sam bila sa Veljkom ali on nije nešto zainteresovan za takva mjesta.
Pjesma Vašeg života je?
– Bijelo dugme: Šta bi dao da si na mom mjestu.

Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva