PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

MAKE UP: Sedam zabluda o šminkanju

Postoje brojni savjeti koji su od velike koristi ženama, ali postoje i mitovi o šminkanju u koje većina žena i dalje vjeruje, a  ne bi trebalo jer su pogrešni.

U nastavku pročitajte neke od najčešćih zabluda o šminkanju koje treba odbaciti.

1. Šminka je loša za kožu

Vrlo je lako kriviti šminku za svaku reakciju kože. Ali, važno je i da se dobro brinete o svojoj koži. To uključuje pravilnu ishranu, svakodnevno čišćenje lica, obavezno skidanje šminke prije spavanja i često čišćenje make-up četkica. Takođe, većina proizvoda ima formule koje su dizajnirane da ne začepljuju pore, odnosno da koža ostane prozračna i nakon njihovog nanošenja.

2. Tamne obrve svima dobro pristaju

Guste i tamne obrve sve su popularnije, ali to ne znači da svima jednako dobro pristaju. Svako od nas ima različite obrve i tome se treba prilagoditi, a ne slijediti trendove.

Uvijek možete naglasiti prirodan oblik obrva tako što ćete ih popuniti i potamniti za nekoliko nijansi u odnosu na njihovu prirodnu boju, ali nemojte pretjerivati jer vaše obrve tada neće izgledati prirodno.

3. Nikad ne nanosite šminku prstima

Mnogi ljudi ne vole da diraju svoje lice jer ih je strah da će na taj način dodatno širiti bakterije. Ali, prsti zapravo mogu biti odličan make-up alat. Naravno, prije nanošenja šminke vaše ruke moraju biti čiste.

Naime, prsti su odličan izbor za nanošenje tečne podloge i kremastih proizvoda poput korektora i rumenila. Zbog toplote koju prsti imaju, oni pomažu pri blendanju podloge i pigmenta na vrlo prirodan način, prenosi Prva.rs.

4. Korektor uvijek mora biti svjetliji od tona kože

Postoji više boja korektora i svaka ima određenu funkciju. Tako zelena boja neutralizuje crvenilo, žuta kamuflira tamne oko očiju, dok korektor s bijelom bazom minimalizuje izgled bora.

Zato birajte korektor u zavisnosti od toga kakav izgled želite da postignete, a ne prema ovom mitu. Jer ponekad svjetlija boja nije najbolji izbor kada želite da sakrijete određenu nesavršenost.

5. Uvijek prvo morate da nanesete korektor ispod očiju

To nije pogrešno, ali nije ni obavezno ići tim redosledom. Ako želite da uštedite na vremenu i ostvarite besprijekoran izgled kože, onda prvo nanesite šminku na oči.

Budući da se prah tokom nanošenja sjenke može naći na drugim djelovima lica, naročito ispod očiju, onda je ovaj pristup jednostavniji.

Kada završite sa šminkanjem očiju, prah jednostavno obrišite vlažnom maramicom, a onda nanesite podlogu i korektor. Na taj način prah se neće zalijepiti za korektor pa tako podočnjaci neće izgledati tamnije nego što jesu.

6. Kozmetički proizvodi nemaju rok trajanja

Ništa ne traje zauvijek, pa tako ni kozmetički proizvodi. Oni jesu napravljeni tako da dugo traju, ali nakon određenog vremena njihovi sastojci mogu da se pokvare.

Zato povremeno provjerite datum isteka roka trajanja i da li je proizvod promijenio miris ili boju.

7. Skuplja šminka je kvalitetnija

Viša cijena proizvoda ne garantuje bolji kvalitet. Postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine šminke. Zapravo većina sastojaka u svim proizvodima je slična, bez obzira je li riječ o skupom ili pristupačnijem brendu.

Imajte na umu i da je kraći spisak sastojaka na proizvodu najčešće bolji od dužeg spiska.